În Teleorman, nu există firme autorizate să organizeze focuri de artificii
Legea interzice persoanelor juridice comercializarea către persoanele fizice a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV T.1, T.2 precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa a I a.
Persoanele juridice autorizate în condiţiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în interes propriu şi numai în locuri autorizate.
Se interzice persoanelor fizice confecţionarea deţinerea comercializarea importul folosirea sau orice altă operaţiune cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV T.1 T.2, precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa a I a”.
Până la apariţia acestei legi, mai precis în luna decembrie 2006 pe raza Judeţului Teleorman existau un număr de 20 societăţi autorizate să comercializeze obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice (10 în Alexandria, 2 în Roşiori de Vede, 2 în Turnu Măgurele, 3 în oraşul Zimnicea şi 3 în mediul rural) este cunoscut faptul că prin intermediul acestora se puneau în vânzare cantităţi însemnate de artificii.
Ca urmare a apariţiei noilor modificări legislative, numărul societăţilor interesate să comercializeze astfel de produse a scăzut, în momentul de faţă pe raza judeţului nostru sunt autorizate 5 societaţi comerciale care execută jocuri de artificii şi 3 societăţi comerciale care comercializează astfel de produse.
Nu exista pe raza judeţului firme autorizate să execute operaţiuni de import – export în acest domeniu.
Pentru administratorii societăţilor comerciale care doresc să facă operaţiuni cu obiecte artizanale , de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice le reamintim că este necesar să obţină autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Teleorman, cu obligaţia de a respecta anumite reguli stabilite prin lege astfel: ”Spatiile de comercializare a obiectelor artizanale si de distracție fabricate sau confecționate pe baza de amestecuri pirotehnice vor fi construite și amenajate pe baza documentațiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă, în afara imobilelor de locuit și pot funcționa numai după obţinerea prealabilă a autorizației. Pentru încăperile în care se depozitează o cantitate mai mică de 1000 kg. brut de obiecte pirotehnice de distracţie, este necesar avizul dat de inspectoratul teritorial de muncă”, se arată într-o informare de presă a Poliției Teleorman.
Cantităţile de obiecte pirotehnice mai mari de 1000 kilograme brut, precum şi cele din clasele III, IV şi T.2 pot fi depozitate numai în spaţii special construite şi amenajate pe baza documentaţiilor tehnice avizate de inspectoratele teritoriale de muncă. Aceste depozite pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a autorizaţiei.
In cadrul spatiilor de comercializare a obiectelor artizanale, de distractie fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice, inspectoratul teritorial de munca va aviza cantitatea care poate fi depozitata in vederea comercializarii.
Obiectele artizanale de distracţie confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română, denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
C.D.