În Teleorman, mai sunt de însămânţat cu cereale încă 29.400 de hectare

După mai bine de o lună şi jumătate de la declanşarea campaniei agricole de toamnă, fermierii din Teleorman mai au de însămânţat 29.400 hectare cu cereale păioase, plante de nutreţ şi alte culturi. O suprafaţă apreciabilă, dacă ţinem seama de faptul că ne aflăm deja la începutul lunii noiembrie, iar vremea până la această dată a fost deosebit de favorabilă desfăşurării lucrărilor de pregătire a terenului şi de semănat în ritm susţinut. Explicaţia acestei întârzieri constă în volumul foarte mare de lucru pe care l-au avut de efectuat fermierii în actuala campanie agricolă de toamnă, aceştia având de strâns şi depozitat recoltele de pe mai bine de la 181.000 hectare şi de pregătit terenul şi semănat culturi cerealiere pe o suprafaţă de 230.000 hectare.
În urma eforturilor depuse până la această dată, conform cifrelor puse la dispoziţie de către consilierul de presă al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, inginer Stelian Găină, fermierii teleormăneni au reuşit să însămânţeze 28.785 hectare cu rapiţă, 18.450 hectare cu orz, 3.790 hectare cu orzoaică de toamnă, 2.895 hectare cu triticale, 146.377 hectare cu grâu şi secară şi 365 hectare cu alte culturi. Din suprafaţa totală pe care fermierii şi-au propus să o însămânţeze în această toamnă, ar mai trebui semănate 21.873 hectare cu grâu şi secară, 3.395 hectare cu rapiţă şi circa 4.000 hectare cu orz, orzoaică, triticale, plante de nutreţ şi alte culturi. Să sperăm că vremea va ţine cu fermierii, în aşa fel încât aceştia să reuşească să însămânţeze toate suprafeţele planificate.
Printr-o activitate bine organizată, agricultorii din Teleorman au reuşit să încheie strângerea şi depozitarea producţiei de floarea soarelui, porumb, sorg pentru boabe şi struguri, doar la porumbul pentru boabe mai fiind de recoltat circa 1.500 hectare. De pe cele 87.300 hectare cultivate cu floarea soarelui a fost obţinută o producţie medie de 2.149 kilograme la hectar, iar la porumb, de pe cele 83.786 hectare recoltate deja, producţia medie la unitatea de suprafaţă se ridică la 4.665 kilograme. La cultura de sorg pentru boabe producţia medie la unitatea de suprafaţă, de pe cele 1.806 hectare cultivate în acest an, s-a obţinut o producţie medie 1.570 kilograme. În acelaşi timp, viticultorii au reuşit să obţină o producţie medie de 4.850 kilograme struguri la hectar, de pe cele 6.924 hectare de vii existente în judeţ.
Acum, marea bătălie în agricultura teleormăneană o reprezintă efectuarea ogoarelor de toamnă, executarea unor arături de cea mai bună calitate fiind unul dintre factorii deosebiţi de importanţi în obţinerea de producţii agricole mari în anul următor. Marile exploataţii agricole, dar şi micii fermieri dispun de tractoarele necesare ca într-un timp cât mai scurt să efectueze arăturile adânci de toamnă pe toate suprafeţele ce vor fi cultivate primăvara viitoare.

George ZAVERA