În Teleorman, au fost înfiinţate culturi de primăvară pe 207.000 hectare

Teleormanul se numără printre cele mai importante zone cerealiere ale ţării, an de an în marile exploataţii agricole şi cadrul fermelor familiale fiind cultivate cu cereale păioase, porumb, plante tehnice şi de nutreţ, cu legume, plante medicinale şi alte culturi aproape 450.000 de hectare de teren arabil. Pentru producţia agricolă din acest an, în toamna anului trecut au fost semănate cu cereale păioase, rapiţă şi legume 239.753 hectare, ponderea cea mai importantă deţinând-o cultura de grâu, care ocupă suprafaţa de 173.568 hectare. În actuala campanie de primăvară, fermierii teleormăneni au însămânţat cu porumb, floarea soarelui, cereale păioase de primăvară, legume şi alte culturi suprafaţa de 207.004 hectare.
În urmă cu o săptămână de zile suprafaţa totală de teren însămânţată în această primăvară era de 199.594 hectare, conform datelor centralizate la compartimentul de resort al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman. Deşi mai erau de înfiinţat culturi pe circa 4.000 de hectare, pentru a se ajunge la suprafaţa totală pe care fermierii teleormăneni şi-au propus-o pentru această primăvară, unii dintre fermieri îşi puneau problema dacă să mai continue sau nu acţiunea de punere a seminţelor sub brazdă, dată fiind depăşirea perioadei optime de semănat. Şi asta cu atât mai mult cu cât s-au făcut simţite temperaturile excesive dar şi lipsa ploilor. Chiar şi în aceste condiţii, fermierii au continuat acţiunea de semănat, în ultimele şapte zile fiind însămânţate cu porumb, sorg pentru boabe, plante medicinale, tutun şi alte culturi încă 7.410 hectare. Cea mai mare suprafaţă însămânţată în ultima săptămână este ocupată de porumb, respectiv 4.260 hectare, la care se adaugă tutunul, plantat pe încă 100 hectare, încă 30 hectare cu sorg pentru boabe, 20 hectare cu plante medicinale şi 3.000 hectare cu alte culturi.
Unii dintre fermieri mai continuă încă acţiunea de semănat îndeosebi la porumb, desigur acolo unde programul nu a fost încă realizat integral, în speranţa că va ploua, deşi riscul instalării secetei este semnalat de către specialiştii în hidrologie. Dar în agricultură trebuie să mai şi rişti, altfel nu ai nici-o şansă de câştig !
Chiar dacă în judeţ, în ultimele zece zile, s-au semnalat ceva ploi, acestea au căzut în cantităţi mai mari doar pe arii restrânse, în rest acestea fiind nesemnificative, de doar 7-9 litri pe metrul pătrat. Cantităţi de apă pe care temperaturile foarte mari de pe timpul zilei le evaporă în doar câteva ore. E nevoie deja de apă în sol, atât la culturile prăşitoare, cât şi la cerealele păioase, şi cu atât mai mult la culturile de legume din câmp.

George ZAVERA