În Teleorman, 70 de şomeri vor beneficia de programul de formare profesională
Cursurile de formare profesională organizate gratuit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman, reprezintă una din metodele care contribuie la creşterea posibilităţilor de angajare din rândurile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Pentru luna martie, în judeţul Teleorman, se vor organiza cinci cursuri de formare profesională, pentru un număr de 70 de şomeri. Ceea ce arată o creştere cu aproximativ 50 la sută, faţă de perioada anterioară.
Dintre acestea, 14 persoane se vor pregăti în meseria de inspector resurse umane, 28 de persoane vor fi pregătite în meseria de operatori introducere, validare şi prelucrare date şi alte 28 de persoane vor fi şcolite în practicarea meseriei de ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică.
Domeniile în care se fac aceste cursuri de formare profesională se stabilesc în funcţie de dorinţele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, însă corect ar fi fost ca meseriile să fie alese nu după dorinţa acestora, ci după cerinţele pieţei muncii în perioada respectivă, pentru că în condiţiile date este aproape inutil să şcoleşti frizeri, dacă piaţa muncii are nevoie de bucătari.
Salariile extrem de mici, plătite angajaţilor în judeţul nostru, îi determină pe şomeri să aleagă alte pregătiri, nu cele care să acopere necesarul pieţei, ci pregătiri cu deschidere către mai multe domenii, astfel încât aceştia riscă în continuare obţinerea unui loc de muncă rezonabil, iar până la oferta potrivită va mai trece ceva timp.
În cazul în care s-ar asigura cerinţele pieţei muncii, în care angajaţii să fie plătiţi cu salarii rezonabile, atunci poate că lucrurile s-ar putea aşeza altfel.
La nivel naţional, pentru luna martie se vor organiza 213 programe de formare profesionale cu adresabilitate în rândul a 4551 de persoane care beneficiază conform legii de servicii de formare profesională gratuite.
Cele mai multe persoane intrate la cursurile de formare profesională sunt în judeţele Covasna (252 persoane), Mureş (224), Prahova (212), Dolj (210), Dâmboviţa (196).
Iar cele mai solicitate meserii sunt cele de lucrători în comerţ, operatori introducere validare şi prelucrare date, bucătari. Pe ultimul loc se află meseria de manichiurist – pedichiurist, pentru care au optat doar 112 şomeri, la nivel naţional.
Judeţele cu cele mai puţine persoane înscrise sunt Sibiu (25), Ialomiţa şi Ilfov cu câte 28 de persoane.
Un alt aspect de semnalat în această perioadă, este legat de faptul că doar două judeţe Sălaj şi Tulcea au zero persoane intrate la măsurile oferite de programul de formare profesională, faţă de perioadele anterioare atunci când numărul acestora era triplu.
M.M.