În sprijinul fermierilor care au primit subvenţii “ilegal”, Ministerul Agriculturii s-a adresat Curţii Europene de Justiţie

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat că a solicitat Curţii Europene de Justiţie un punct de vedere în cazul fermierilor români care au primit subvenţii, deşi aveau datorii la stat, în această situaţie aflându-se circa 10.000 de fermieri.
“Am făcut o solicitare Curţii Europene de Justiţie, pentru că există un precedent în acest sens în Ungaria. Aşteptăm de la Curtea Europeană de Justiţie un punct de vedere cât mai repede şi sper ca, după sosirea răspunsului, să putem să transpunem în practică deciziile pe care le vor da instanţele din România pe această speţă şi să rezolvăm problema acestor fermieri. Este o prioritate din luna mai, anul trecut, şi căutăm, împreună cu Avocatul Poporului, cu ministrul Justiţiei, o soluţie la această problemă”, a spus Daniel Constantin.
Ministrul a explicat că în 2007 sau 2008 a fost dat un Ordin de ministru potrivit căruia crescătorii de animale (ovine, bovine, caprine), care vor să beneficieze de plata pe cap de animal, trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii la Fisc. În 2009-2010, Curtea de Conturi a făcut un control la Agenţia de Plăţi şi a constatat că mulţi fermieri aveau datorii la bugetul de stat, astfel că aceştia, din punct de vedere legal, au dat o declaraţii mincinoase. Potrivit legii, crescătorii de animale care au dat declaraţii mincinoase nu mai pot beneficia trei ani de plata ajutorului pe cap de animal, iar în această situaţie se află 10.000 de fermieri.
Ministrul Constantin insistă să rezolve situaţia în care se află cei 10.000 de fermieri, şi asta cu atât mai mult cu cât agricultorii din România se află într-o situaţie grea din punct de vedere financiar. Situaţie creată de seceta excesivă de anul trecut, dar şi de preţul foarte mare la utilajele agricole şi la piesele de schimb, la motorină, la seminţe şi la celelalte inputuri aprovizionate de la distribuitorii care reprezintă companiile transnaţionale.

George ZAVERA