În data de 10 octombrie, teleormănenii vor participa la Ziua națională a produselor agroalimentare românești

Șefii de la Ministerul Agriculturii și-au adus aminte de aprecierile de care se bucurau din partea românilor, în urmă cu mai bine de treizeci de ani, expozițiile de legume și și fructe, de cereale și produse de origine animalieră organizate în toamna fiecărui an. E vorba desigur de celebra “Zi a recoltei”, care se sărbătorea în fiecare an la data de 1 octombrie. Zi în care se făcea și un bilanț al produselor agroalimentare obținute în fiecare județ, dar cel mai important lucru era acela că se dădea posibilitatea ca gospodinele să se aprovizioneze din belșug cu toate produsele specifice toamnei pentru consumul curent și pentru a-și pregăti rezervele din cămări pentru sezonul rece.

Atfel că, la inițitiva ministrului Petre Daea, în data de 10 octombrie, în fiecare reședință de județ și în marile orașe ale țării vor fi organizate expoziții cu vânzare de de produse tradiționale. Sărbătorirea în data de 10 octombrie a fiecărui an a Zilei naționale a produselor agroalimentare a fost instituită prin legea 168/2017, în scopul promovării de către fermieri și procesatori a produselor agroalimentare, în special al produselor tradiționale românești.

Ministerul Agriculturii a dispus o de măsuri care vor fi luate la nivelul fiecărui județ, de organizarea expozițiilor de produse tradiționale urmând a se ocupa direcțiile agricole județene, cu implicarea prefecturilor și a consiliilor județene. În fiecare oraș capitală de județ vor fi astfel amenajate spații de comercializare a produselor tradiționale, precum și de legume și fructe de sezon. .

„Pe 10 octombrie, când se sărbătorește pentru prima oară Ziua națională a produselor agroalimentare românești, vom organiza în fiecare capitală de județ și în orașele importante spații de comercializare a produselor tradiționale. Astfel, oamenii pot să vadă ce s-a produs până la această dată. Dorim să cream și o piață de desfacere, pentru că trebuie să consumăm aceste produse care sunt foarte valoroase. Iată că prin aceste mijloace de promovare și realizare a acestor spații de vânzare credem noi că dăm o mână de ajutor producătorilor să promoveze produsele tradiționale pe care noi le-am autorizat și care sunt foarte multe și foarte bune”, a spus ministrul Petre Daea.

George ZAVERA