În curând, legea zilierilor va suferi unele modificări

Începând de la jumătatea lunii iunie, legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, va suferi unele modificări şi completări prin intrarea în vigoare a Legii nr.18, aprobată la data de 7 martie 2014.
Activităţile cu caracter ocazional se pot presta în urmatoarele domenii:

  • agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţa – diviziunea 01;
  • silvicultură, cu excepţia exploatării forestiere – diviziunea 02;
  • pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
  • colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811;
  • recuperarea materialelor – grupa 383;
  • comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462;
  • activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;
  • publicitate – grupa 731;
  • activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
  • activităţi de cercetare – dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice);
  • activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141.

Conform art.11 alineatul (2), activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie se prestează numai în domeniile de activitate menţionate mai sus.
Beneficiarul de lucrări poate fi o persoană juridică, persoană fizică autorizată, intreprindere individuală, intreprindere familială, pentru care zilierul execută activităţi necalificate cu caracter ocazional.
De asemenea, este bine de ştiut că, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitate de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de muncă.
Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală.
Perioada maximă de prestare a activităţii pentru acelaşi beneficiar este de 90 de zile pe an. Iar cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârşitul fiecarei zile de lucru, la sfârşitul săptămânii sau la sfârşitul perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar; modalitatea de plată electronică şi aspectele care privesc plata remuneraţiei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, beneficiarul are obligaţia să asigure instruirea zilierului, înainte de începerea activităţii şi/sau la schimbarea locului de muncă, cu privire la pericolele la care poate fi expus şi să pună la dispoziţia acestora echipamente de muncă adecvate.
Tot beneficiarului îi revine şi obligaţia să înregistreze, în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional în baza prezentei legi. Acesta va înainta lunar, până cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, către Inspectoratul Teritorial de Muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor continuând înregistrările din luna precedentă.
Raportul dintre ziler şi beneficiar se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea în formă scrisă, a unui contract individual de muncă. În consecinţă, pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţii sociale de către beneficiar sau ziler. Totuşi beneficiarul va plăti organelor fiscale un impozit de 16 la sută calculat la remuneraţia brută acordată zilierului, până pe data de 25 a lunii următoare.
Încălcarea prevederilor prezentului act normativ constituie contravenţii, care se pot sancţiona cu amendă de la 6.000 lei la 20.000 lei, de către inspectorii de muncă şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Nu trebuie uitat faptul că, modelul actual al registrului de evidenţă a zilierilor mai poate fi utilizat până la data de 16 iunie 2014, inclusiv. Iar după această dată se va utiliza modelul prevăzut în Anexa nr.1 din legea mai sus menţionată.

M.M.

Despre autor