În Alexandria nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită pentru niciun poluant

În Alexandria nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită pentru niciun poluant

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman monitorizează calitatea aerului în judeţul Teleorman prin intermediul a 5 staţii automate care fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA).

Acestea sunt: TR-1 Alexandria (staţie de fond urban), TR-2 Turnu Măgurele (staţie de trafic), TR-3 Turnu Măgurele (staţie de fond urban), TR-4 Turnu Măgurele (staţie industrială), staţia TR-5 Zimnicea (staţie de fond urban).

La nivelul municipiului Alexandria monitorizarea calităţii aerului este realizată de staţia TR-1 amplasată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman. Poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NOx, NO2, O3, CO, BTEX (benzen, toluen, etilbenzen, m-xilen, p-xilen, o-xilen), particule în suspensie (PM10) iar parametrii meteorologici: temperatura, viteza vântului, direcţia vântului, precipitatii, radiaţia solară, umiditatea relativă, presiunea atmosferică.

În anul 2020, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului TR-1 Alexandria nu s-au înregistrat depăşiri ale valorii limită pentru niciun poluant, conform prevederilor Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. Valoarea medie zilnică pentru particule în suspensie PM10 este de 50 µg/m3 şi nu trebuie să se depăşească peste 35 de zile dintr-un an calendaristic.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, numărul de zile cu o concentrație medie zilnică mai mare de 50 µg/m3 este în număr de 8 zile la stația TR-1 Alexandria.

În perioada 22-28.10.2020 s-au înregistrat valori medii zilnice mai mari de 50 µg/m3 pentru PM10 (măsurat automat prin metoda nefelometrică), posibilele cauze putând fi încălzirea rezidenţială, traficul pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei (calm atmosferic). Aceste date sunt orientative şi pot fi confirmate sau infirmate ulterior de către rezultatul analizei de laborator a PM10 prin metoda gravimetrică, metoda de referință.

De asemenea, conform prevederilor Legii nr.104/2011, valoarea ţină pentru ozon este de 120µg/m3- valoarea maximă zilnică a mediilor pe 8 ore şi nu trebuie să se depăşească 25 de zile dintr-un an calendaristic. În perioada ianuarie-septembrie 2020, numărul de zile cu o concentraţie mai mare de 120 µg/m3 (valoarea maximă zilnică a mediilor pe 8 ore) este în număr de 3 zile la stația TR-1 Alexandria.

Datele monitorizate de staţiile automate sunt disponibile publicului prin afişarea buletinului zilnic atât pe site-ul instituţiei (http://apmtr.anpm.ro), cât şi pe pagina de facebook a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Teleorman.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor