În acest an, fermierii români vor primi o subvenţie de 167 de euro pe hectar

140 de euro provin de la Uniunea Europeană şi 27 de euro de la Guvern
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în 2013 România va beneficia de 1,21 miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE). Din acest total, la suprafața de bază calculată fermierii vor primi 140 de euro/ha contribuţie europeană, la care se adaugă încă 27 de euro din bugetul de stat, bani destinaţi susţinerii sectorului vegetal prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
„În acest an, nu putem da mai mult de 27 de euro pe hectar, din bani naţionali, acel top-up sau CNDP-ul vegetal, cum îi spunem noi. Cam aceasta ar fi suma care s-ar putea da în acest an fermierilor români – 140+27 de euro”, a declarat Achim Irimescu în cadrul conferinţei „Politica Agricolă Comună şi contribuţia sa la realizarea obiectivelor Strategiei 2020 din perspectiva României” .
„Plăţile complementare se aplică atâta timp cât suntem pe perioada de creştere graduală a plăţilor UE. Din această cauză, în 2013, plăţile pe care le putem da din bugetul naţional se reduc la 27 de euro/ha, deoarece creşte contribuţia de la UE. În 2016, însă, vom ajunge la 100% plăţi europene deci, practic, nu mai avem dreptul să dăm plăţi complementare”, a spus Irimescu.
Scăderi semnificative vor înregistra şi subvenţiile la bovine. Dacă în anul 2012, totalul a fost de 219 milioane de euro contribuţie românească, în 2013 suma va fi de doar 192 de milioane de euro. Şi la plăţile la ovine se vor înregistra scăderi, însă nu aşa de mari. „Concret, anul trecut am putut acorda, teoretic, 219 milioane de euro pentru bovine din banii naţionali, pentru ca anul acesta suma să fie redusă la 192 de milioane. Deci, de la an la an, suma se reduce din cauza creşterii fondurilor europene. La fel se întâmplă şi la ovine. Deocamdată, în acest an reducerea nu este semnificativă. Practic, rămânem pe la 78 de milioane de euro, ca şi anul trecut, pe partea de plăţi cuplate şi la 9 milioane de lei decuplate, în loc de 15 milioane, cât a fost în 2012, a declarat secretarul de stat.
Chiar dacă reforma nu mai prevede acordarea de plăţi complementare, în cazul României, pentru că se modifică schema de plăţi la nivel european, mai este o speranţă. Potrivit spuselor lui Irimescu, mai mult ca sigur reforma nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014, ci mai degrabă de la 1 ianuarie 2015.

A consemnat Ioana NEDELCU