În 4 martie încep înscrierile în clasa pregătitoare

Înscrierile în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 încep în data de 4 martie 2019, în prezent, Ministerul Educației pregătind metodologia și calendarul înscrierii în învățământul primar în anul școlar viitor.

În cursul săptămânii trecute, în Comisia de Dialog Social a fost discutat proiectul cu privire la înscrierea în învățământul primar în anul școlar 2019-2020. Potrivit acestuia, prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare începe în data de 4 martie 2019.

În clasa zero sunt înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv.

Conform calendarului înscrierii în învățământul primar în anul școlar viitor, peste aproximativ o săptămână, luni, 25 februarie, inspectoratele școlare județene, inclusiv școlile, trebuie să afișeze planul de școlarizare și numărul de clase pregătitoare alocate.

”Ziua porților deschise” va fi organizată în fiecare școală, între 26 februarie-9 martie 2019. Cu această ocazie, părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv, vor fi evaluați psihosomatic în perioada 25 februarie-22 martie 2019.

Începând cu 4 martie și până pe 22 martie, părinții trebuie să completeze, online sau la unitatea de învățământ la care se dorește înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Acestea vor fi validate la unitatea de învățământ la care se solicită înscrierea copiilor, zilnic, între orele 08:00-18:00, de luni până vineri.

Cererile tip de înscriere vor fi procesate de către Comisia națională, în data de 25 martie 2019. Totodată, în aceeași zi se va face repartizarea copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru.

Între 26-27 martie 2019, fiecare școală procesează cererile părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere, iar în data de 28 martie Comisia națională procesează cererile-tip de înscriere și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

Situația înscrierilor în cadrul acestei prime etape va fi publicată în data de 29 martie, la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar. Vor fi afișate numărul de locuri rămase libere și al copiilor neînscriși după prima etapă.

În 1 aprilie 2019 începe a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare

Din 1 aprilie 2019 începe a doua etapă a înscrierii în învățământul primar în anul școlar 2019-2020. În această zi, școlile trebuie să afișeze procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.

Cererile-tip de înscriere vor fi completate de părinți între 2-8 aprilie 2019 și vor fi depuse la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Cererile tip de înscriere depuse vor fi procesate la nivelul unităților de învățământ, între 8-10 aprilie 2019. Două zile mai târziu, pe 11 aprilie, vor fi afișate, la fiecare unitate de învățământ, listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

Între 12 aprilie – 19 aprilie 2019 vor fi centralizate și soluţionate, de către inspectoratul școlar, cererile părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

M. MEILĂ