În 2024, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de angajații din privat

În 2024, românii vor avea zile libere în plus față de anul 2023. Începând cu anul viitor, 6 și 7 ianuarie sunt zile libere nelucrătoare (Boboteaza și Sfântul Ioana Botezătorul). De asemenea, Guvernul a decis joi 21 decembrie ca în 2024 (și numai în 2024) să fie libere și zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, pentru a face punte între sărbătorile legale și weekend.

Practic, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024.

Deoarece acestea se află între zile de sărbători legale și weekenduri, se pot realiza 3 mini-vacante de câte 4, 5 și 6 zile.

Vor fi create practic 3 minivacanțe de câte 4, 5 și 6 zile

Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

Mircea OLTEANU