Iarna nu se dă bătută. Autoritățile au fost luate pe nepregătite

Drumuri închise, circulație feroviară închisă, punctele de trecere a frontierei cu bacul de la Zimnicea și Turnu Măgurele închise, zeci de autoturisme rămase înzăpezite și miid e persoane captive în propriile localități. Acesta este pe scurt bilanțul ultimelor zile din județul Teleorman.

Când toată lumea se bucura și credea că autoritățile pot să intervină pentru deszăpezire, un nou val de ger și zăpadă se abate peste noi.

În perioada următoare Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de Ger, până în ziua de 01 martie a.c., ora 10.00, când temperaturile maxime vor fi frecvent între -12 și -8 grade, iar cele minime, accentuate de rafalele de vânt, se vor încadra în general între -22 și -12 grade.

Vântul este principalul inamic al drumarilor. Aceștia fac muncă de Sisif, iar ce deszăpezesc acum, acoperă vântul în câteva secunde. Așa se face că încă avem multe tronsoane de drum blocate.

Este vorba despre două drumuri naționale, DN 65A – Roșiori de Vede – Turnu Măgurele și DN 65E – Roșiori de Vede -Troianul, Bogdana – Urluiu.

De asemenea, avem mai multe tronsoane de drumuri județene închise. Vorbim aici despre DJ 504 – Alexandria – Laceni; – Alexandria – Cernetu; DJ 506 – Babaita – Guruieni; – Mirzanesti -Teleormanul; – Bragadiru – Bujoru; – Scurtu Mare – Galateni; DJ 506A – Silistea – Razmiresti; DJ 612A – Satul Vechi – Saceni – Ciolanesti; – Rosiori de vede(Spital TBC) – Balta Sarata – Calmatuiu – Plopii Slavitesti; DJ 601F – Dulceanca – Albesti – Paru Rotund; DJ 679 – Busca – Bacalesti; DJ 703 – Calinesti -Copaceanca-Vartoape de Jos; – Baldoviensti – Ciolaensti Deal – Necsesti – Garagau; DJ 612 – Calinesti – Antonesti; DJ 601B – Silistea – Cosmesti-Blejesti și DC 18 – Draganesti Vlasca – Comoara.

Având în vedere faptul că circulația pe principalele drumuri naționale și județene se desfășoara în condiții de iarnă, fiind îngreunată de zăpada căzută și viscolul puternic, autoritățile solicită teleormănenilor să evite zilele acestea deplasarea cu autoturismele proprietate personală, însă dacă acest lucru este impus de o situație de urgență, să se informeze în prealabil dacă pe traseul ales nu sunt impuse anumite restricții ori drumul este închis sau blocat.

Nici la punctul de trecere a frontierei de pe raza orașului Zimnicea situația nu este mai bună. Din cauza vântului puternic, circulația cu bacul se menține închisă. Din fericire s-a deblocat circulația cu bacul de la Turnu Măgurele.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, operatorul de distribuție a informat că la nivelul judetului Teleorman nu sunt probleme deosebite, mici deranjamente, dar acestea sunt rezolvate de echipele de intervenție.

C. DUMITRACHE