“Iarba dracului” aduce fermierilor o subvenţie de peste 1500 euro la hectar

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultură (APIA) a anunţat recent cuantumurile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2018.

In conformitate cu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ANT, pentru anul de cerere 2018, valoarea plafonului total este de 268.466.600 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR). Din această sumă, cultura tutunului aduce fermierilor care au cultivat “iarba dracului” o subvenţie de 1.486, 66 euro la hectar. În plus, agricultorii care cultivă tutun se încadrează şi la plata pe suprafaţă (SAPS) şi ANT(1), dar şi la cea pentru agro-mediu. O sumă deosebit de atractivă, deşi la începutul anului 2018 în rândul fermierilor cultivatori de tutun se vehicula un ajutor national tranzitoriu de circa 2.000 de euro pe hectar.

De reamintit faptul că pentru anul de cerere 2017, cultivatorii de tutun au avut de încasat în contul ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) o subvenţie complementară banilor veniţi de la UE care se acordă de la bugetul de stat, de 2.078,72 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Suma a rezultat prin împărţirea celor peste 165 de milioane de euro, cât a alocat Guvernul pentru această cultură, la cele aproximativ 796 de hectare determinate ca fiind eligibile pentru plată. Cu un an în urmă, adică pentru anul de cerere 2016, Ajutorul Naţional Tranzitoriu pentru tutun a fost de 2.011 de euro/hectar, urmare a suprafeţei eligibile mai mici.

Faţă de aproximativ 35.000 de hectare care se cultivau cu tutun înainte de anul 1989, în ultimii ani suprafeţele de tutun s-au redus drastic, sub 1.000 de hectare anual. Cele mai mari suprefeţe sunt cultivate în judeţul Dolj (circa 700 hectare) şi Teleorman (în jur de 300 de hectare), suprafeţe mai mici fiind cultivate şi în judeţele Mureş şi Dâmboviţa. În Teleorman, suprafaţa cea mai mare de tun este cultivată în cadrul grupului Interagro, de către compania Italrom, firmă care achizionează producţia de tutun şi de la fermierii teleormăneni şi din alte judeţe ale ţării.

George ZAVERA