I.S.U. “A.D. Ghica” Teleorman – În 2013, numărul incidentelor, în creştere

Bilanţul activităţilor desfăşurate de specialiştii de la I.S.U. “A.D. Ghica”, al judeţului Teleorman, de la începutul anului şi până în prezent, arată faptul că din punct de vedere al producerii evenimentelor de natura incendiilor, neutralizarea muniţiilor, inundaţii, accidente chimice sau de altă natură, dar şi alte fenomene, anul 2013 s-a dovedit a fost mult mai activ, în comparaţie cu perioada anterioară.
Acest aspect se reflectă din situaţia operativă privind activitatea pompierilor militari teleormăneni, în perioada ianuarie – noiembrie 2013, unde se arată faptul că la nivelul judeţului nostru s-a acţionat în rezolvarea a 6349 de evenimente, faţă de cele 5421, înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2012.
La capitolul incendii, numărul acestora a fost mult mai mare, faţă de anul trecut.
În 2013 s-au produs 297 de incendii, faţă de perioada anterioară, atunci când numărul incendiilor a crescut cu 100.
În funcţie de zonă, incendiile au predominat în mediul rural, acolo unde s-au produs 214 cazuri, spre deosebire de mediul urban, unde au fost semnalate, doar 84 de cazuri.
Iar, în funcţie de locul de manifestare, cele mai multe incendii (274), au fost semnalate la nivelul gospodăriilor cetăţeneşti, 23 incendii la operatorii economici şi un singur incendiu a fost semnalat la nivelul instituţiilor publice.
Incendiile de vegetaţie uscată, au făcut pagube însemnate, atât în anii anteriori cât şi în acest an.
Aşadar, în 2013 s-a acţionat pentru localizarea şi stingerea a nu mai puţin de 276 incendii de vegetaţie uscată, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din numărul celor produse anul trecut în aceeaşi perioadă, atunci când s-au înregistrat 746 incendii de vegetaţie uscată.
Ceea ce ar putea să însemne, că cetăţenii s-au dovedit mult mai responsabili.
La capitolul poluări, anul acesta s-au înregistrat 16 cazuri, faţă de cele 10 cazuri înregistrate anul trecut. În cazul accidentelor chimice, constanta este zero.
În ceea ce priveşte ridicarea în siguranţă a muniţiilor rămase neexplodate, de pe teritoriul judeţului nostru, în 2013 s-a acţionat în şase astfel de misiuni, ceea ce reprezintă jumătate din numărul intervenţiilor de acest tip, înregistrate în 2012.
În cadrul ISU “A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, funcţionează şi serviciul SMURD, în cadrul căruia paramedicii de pe ambulanţele SMURD au intervenit în 5384 de cazuri în care pacienţii acuzau diverse afecţiuni.
În cazuri descarcerărilor, în 2013 s-a acţionat în 21 de cazuri.
În cazul monitorizării transporturilor periculoase, care în marea lor majoritate, au tranzitat judeţul Teleorman, acestea au fost în număr de 702, faţă de cele 425 de astfel de acţiuni la care s-a intervenit anul trecut.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în urma diverselor accidente, s-a păstrat o constantă în ce priveşte persoanele adulte, în 2013 au decedat 13 adulţi, iar în 2012 înregistrându-se 14 decese în rândul persoanelor adulte. În cea ce priveşte decesul înregistrat în rândul copiilor, doar anul acesta, doi copii şi-au pierdut viaţa.

M.M.