I.J.J. Teleorman: Acțiuni pentru siguranța procesului de învățământ

Joi, 26 octombrie 2017, începând cu ora 10,00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman a avut loc o conferință de presă, susținută de inspectorul șef al acestei instituții, colonelul Radian Laurențiu Tîrlie.

Scopul acesteia a fost de a ne aduce la cunoștință acțiunile jandarmilor teleormăneni pentru asigurarea protecției unităților de învățământ, a siguranței elevilor și a cadrelor didactice, precum și activitatea de prevenire a fenomenului infracțional și contravențional în anul școlar 2016-2017.

Necesitatea menținerii unui climat de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ și Planul Teritorial Comun de Acțiune, au făcut ca jandarmii să acționeze în consecință, patrule ale acestora acționând zilnic pentru menținerea ordinii și siguranței publice în zona a 15 unități de învățământ aflate în responsabilitatea I.J.J. Teleorman: Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat”, Liceul Tehnologic nr. 1, Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Școala Gimnazială nr. 7, grădinițele de copii nr. 6, 7 și 10 (din Alexandria); Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” și Colegiul Național „Anastasescu” (din Roșiorii de Vede); Colegiul Tehnic „General David Praporgescu” și Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” (din Turnu Măgurele); Liceul Teoretic Zimnicea și Școala Gimnazială „Miron Radu Paraschivescu” (din Zimnicea) și Școala Gimnazială nr. 1 din Videle.

Acțiunile au avut ca scop monitorizarea permanetă a zonei instituțiilor de învățământ pentru cunoașterea situației operative și identificarea persoanelor care apar frecvent, fără motiv și pun în pericol siguranța elevilor și a cadrelor didactice.

Au fost planificate 12 patrule de jandarmi, în două schimburi (1 și 2), în acele zone acționând și patrule mixte, formate din jandarmi și lucrători din poliție.

La solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, a fost asigurată ordinea publică în timpul examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților din învățământul liceal, filiera tehnologică, cu un efectiv de 16 jandarmi (30-31 mai 2017), iar în perioada 19-30 iunie 2017, 56 de jandarmi au acționat pentru desfășurarea în condiții normale a probelor Evaluării Naționale.

Un efectiv de 184 de jandarmi a asigurat ordinea publică la cele 7 centre de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, la cele 4 centre de examen în perioada probelor scrise ale celor două sesiuni ale Examenului de Bacalaureat și la cele două centre de evaluare în timpul corectării lucrărilor scrise.

Sesizați din oficiu sau solicitați telefonic, jandarmii au soluționat problemele, acestea constând în special în pătrunderea unor persoane în incinta instituțiilor de învățământ, adresarea de cuvinte injurioase jandarmilor, consumul de băuturi alcoolice și refuzul de a se legitima.

Cu ocazia acestor misiuni, au fost aplicate 37 sancțiuni contravenționale, dintre care 14 avertismente și 23 amenzi în valoare de 5.700 lei.

În privința faptelor penale, trebuie menționată intervenția jandarmilor, la solicitarea a doi elevi de la Liceul Tehnologic nr.1 din Alexandria, care au fost deposedați de o sumă de bani. Făptașii au fost prinși și predați organelor de poliție.

Cornelia RĂDULESCU