I.J.J. Teleorman: Acțiuni cu caracter preventiv în școlile din județ

Inspectoratul de Jandarmi Județean Teleorman a desfășurat 29 de acțiuni cu caracter preventiv-educativ în 20 de unități de învățământ din județ, la care au participat 1460 de elevi și cadre didactice.

Unitățile de învățământ unde au avut loc aceste acțiuni sunt: Liceul Tehnologic nr. 1, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă (din Alexandria); Colegiul Național „Atanasescu”, Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”, Liceul Tehnologic „Emil Racoviță”, Liceul Tehnologic „Anghel Saligni”, Liceul Tehnologic nr. 2 (din Roșiorii de Vede); Liceul Teoretic „Marin Preda”, Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Tehnic „D. Praporgescu”, Liceul Tehnologic „Sf. Haralambie”, Seminarul Tehnologic „Sf. Calinic Cernicanul” (din Turnu Măgurele); Liceul Teoretic Videle, Liceul Teoretic Zimnicea, Liceul Tehnologic Drăgănești Vlașca, Liceul Tehnologic Botoroaga, Liceul Tehnologic Măgura și Liceul Teoretic Olteni.

Acțiunile s-au derulat în cadrul a patru programe, desfășurate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, Inspectoratul de Poliție și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Teleorman, cu următoarele denumiri: „Acum știi! Tu alegi!”; „Școala în siguranță”; „Adolescență fără delicvență” și „Fii conștient, nu dependent!”.

În cadrul acestor activități au fost prezentate aspecte referitoare la delicvența juvenilă, factor negativ în evoluția elevului, tendințe și consecințe ale consumului de droguri și alcool, promovându-se stilul de viață sănătos, pentru a se diminua fenomenul infracțional.

I.J.J. Teleorman au încheiat parteneriate pe linia prevenirii delicvenței juvenile cu 6 unități de învățământ: Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alexandria, Școala Gimnazială „Zaharia Stancu” Roșiorii de Vede, Școala Postliceală Sanitară Alexandria, Școala Gimnazială Poroschia și Școala Gimnazială Mârzănești.

Pentru anul școlar 2017-2018, au fost reînnoite aceste parteneriate și au fost încheiate altele noi, cu încă 5 unități de învățământ: Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria, Colegiul Național „AL.I. Cuza” Alexandria, Școala Gimnazială nr. 5 Alexandria, Școala Gimnazială nr. 7 Alexandria și Școala Gimnazială Buzescu.

Personalul de pază aflat în serviciu la instituțiile de învățământ este instruit periodic, pentru a acționa promt în diferite situații.

Au fost stabilite și modalitățile de relaționare între personalul de pază și șefii patrulelor de ordine publică în timpul serviciului, pentru o bună intervenție în cazul tulburării ordinii publice sau producerea unor fapte antisociale, pentru buna desfășurare a procesului didactic.

Asigurarea unui climat de ordine și siguranță în instituțiile de învățământ va reprezenta o prioritate pentru I.J.J. Teleorman în anul școlar 2017-2018.

Astfel, acesta va intensifica cooperarea cu structurile partenere, va lua măsurile specifice de ordine și siguranță publică și va continua derularea programelor de prevenire, a proiectelor comune, a protocoalelor de colaborare și a parteneriatelor educaționale existente. Se urmărește derularea unor proiecte noi, dacă acestea lipsesc și dacă este cazul.

Cornelia RĂDULESCU