Hidrocentrala de la Seaca, subiect de negociere la Beijing

Aflat la Zimnicea, la Parada Europei, Liviu Dragnea a declarat pentru unul dintre ziarele locale că s-a renunţat la proiectul hidrocentralei de la Islaz, de pe râul Olt, care a fost deocamdată amânat, dar că un alt proiect hidroenergetic, de mai mare anvergură, va fi demarat în zona municipiului Turnu Măgurele. Este vorba despre hidrocentrala de la Seaca, un proiect vechi de 35 de ani, care a fost inaugurat în toamna anului 1978 în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu şi Tudor Jivkov.
Ambiţia lui Ceauşescu de a construi această hidrocentrală era atât de mare încât, iniţial, a propus ca proiectul să fie finanţat integral de România.
După doi ani, criza datoriei externe a determinat închiderea lucrărilor, care au fost reluate în 1986, dar au fost oprite definitiv în 1990, când a început dezastrul economiei româneşti. Până şi barăcile organizării de şantier au fost vândute proaspeţilor privatizaţi, una dintre ele ajungând o cârciumă celebră în Turnu Măgurele, la începutul anilor ’90.
Poate că pe mulţi i-a uimit siguranţa cu care Liviu Dragnea a anunţat reluarea lucrărilor la Hidrocentrala de la Cioara, denumirea iniţială a proiectului de la Seaca. Mai ales în condiţiile în care fondurile pentru investiţii au fost reduse drastic de către Cabinetul Ponta.
Numai că se pare că hidrocentrala de pe Dunăre nu va fi realizată nici cu fonduri guvernamentale, nici cu fonduri europene.
La ora la care Liviu Dragnea vorbea la Zimnicea despre demararea proiectului de la Seaca, ministrul Energiei, Constantin Niţă îşi făcea bagajele să plece spre Beijing, unde în aceste zile se desfăşoară cel de-al III-lea Forum de Afaceri Chino-Român.
Marţi, la o reuniune la care au participat 100 dintre cei mai importanţi investitori chinezi, ministrul român a făcut următoarea declaraţie: „Interesul nostru pentru investitorii chinezii este foarte mare având în vedere schimburile comerciale existente, de peste 3,16 miliarde dolari, care ne dau speranţa că putem să acţionăm împreună mai bine pentru viitor. (…) Avem oportunităţi de afaceri, avem proiecte, dumneavoastră aveţi bani. Important ar fi să unim cele două elemente care pot să conducă la câştig pentru toată lumea.”
Printre obiectivele propuse de Niţă investitorilor chinezi se numără şi două hidrocentrale, cea de la Seaca şi cea de la Tarniţa Lăpuşteşti, din Ardeal. Iar de cele două investiţii s-a arătat interesată compania China Geahouba Group Corporation (CGGC), care este una dintre cele mai importante companii de investiţii în infrastructură de transport, energie, turism şi construcţii civile şi industriale.
Grupul a construit, printre altele, cea mai mare hidrocentrală din lume, cunoscută sub numele de „Trei defilee”, alte 100 de hidrocentrale mai mici şi peste 300 de lucrări de infrastructură, în principal autostrăzi şi poduri.
Aşa că nu-i va fi prea greu să realizeze proiectul de la Seaca, chiar şi în condiţiile în care s-ar respecta proiectul iniţial, care prevedea realizarea pe coronamentul barajului a unui pod rutier şi a unei căi ferate, care urmau să lege România de Bulgaria.
Dacă Niţă se va întoarce victorios de la Beijing, e clar că aşa cum preciza Liviu Dragnea, zona Turnu Măgurele va cunoaşte un boom economic şi nu va mai depinde exclusiv de combinatul chimic de la Turnu Măgurele.

C.O.