Hectare întregi de porumb și porumbiște, distruse flăcări

Timp de aproape patru ore, pompierii teleormăneni au acționat duminică, 1 octombrie 2017, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la cca. 3 ha de porumb și 80 de ha de porumbiște, de pe raza localității Piatra. Evenimentul a fost anunțat pe numărul unic de urgență 112, iar pentru localizarea și lichidarea flăcărilor pompierii au intervenit în intervalul orar 13:10-16:45. În ajutorul pompierilor a venit și un operator economic din domeniul agricol, care a adus la fața locului un tractor cu plug. Intervenția a fost îngreunată din cauza vântului puternic ce se propaga rapid prin lanul de porumb nerecoltat.

Potrivit unui comunicat de presă al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, în urma primelor cercetări efectuate la fața locului pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, s-a stabilit că focul a fost pus intenționat de către o persoană, pentru distrugerea vegetației uscate.

Coordonatele suprafețelor afectate de incendiile de miriște și vegetație uscată au fost înaintate către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

M. MEILĂ