Guvernul va mări limita suprafeţei pentru care se acordă subvenţii, de la 1 ha la 1,5 ha

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că Agenţia Domeniilor Statului îşi va modul de acţiune în anul în 2013, iar fermierii vor fi stimulaţi să se asocieze. “Trebuie să-i dăm o altă dimensiune Agenţiei Domeniilor Statului şi de asemenea vom lua măsuri pentru a stimula fermierii să se asocieze. Vom încerca să mărim limita pe care o avem la plata pe suprafaţă, de la un hectar la 1,5 hectare, stimulând aceşti fermieri să se asocieze”, a menţionat ministrul Agriculturii.
Întrebat de către unii dintre deputaţii şi senatorii români ce măsuri va lua în privinţa terenurilor nelucrate, Constantin a afirmat că se gândeşte la un “impozit sau o amendă” pentru cei care nu-şi lucrează terenurile, deşi numai Parlamentul va putea decide o astfel de modificare.
“Conform statisticilor şi datelor din teren, în 2013 suprafeţele nelucrate sunt de numai 500.000 hectare. Este îmbucurător că prin ajutorul dat de Comisia Europeană prin plata pe suprafaţă şi ulterior prin ajutorul complementar de la bugetul de stat suprafeţele care se lucrează au crescut. Dacă în primul an al intrării în Uniunea Europeană, în 2007, au fost depuse cereri de plată pentru 8 milioane hectare, în 2012 am avut cereri pentru 9,6 milioane hectare. Această plată a stimulat lucrarea terenurilor. Ne gândim şi aici să venim cu un impozit sau o amendă pentru cei care nu le lucrează”, a menţionat şeful MADR.

George ZAVERA