Gripa face primele victime * Niciun caz de gripă nu a fost raportat din Teleorman

De la începutul acestui sezon de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și a gripei, până la data de 14 ianuarie 2018, în județul Teleorman nu s-a înregistrat nicun caz de gripă, potrivit Centrului Național de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

La nivel național, însă, de la începutul sezonului până la 14 ianuarie 2018, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 74953, cu 26.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (101626) și cu 61% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (48546). Comparativ cu săptămâna anterioară de raportare, diferența mare este cauzată, în princpal, de subraportările din prima săptpămâna a anului 2018, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale).

Din păcate, în ultimele două zile, gripa a făcut două victime. Este vorba despre o femeie în vârstă de 69 de ani, din București, și un băiat în vârstă de 15 ani, din Sălaj. Acesta din urmă nu avea condiții medicale pre-existente cunoscute. Ambele victime, răpuse de virusul gripal tip B, erau nevaccinate împotriva virsului gripal, după cum se arată în documentul postat pe site-ul CNSCBT. În sezonul precedent, în aceeași perioadă, se înregistrau 9 decese, toate cu virus gripal tip A, subtip H3.

În săptămâna 08-14 ianuarie 2018 s-au înregistrat la nivel național 80 cazuri de gripă/ILI și 22 de cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI). În aceeași perioadă a sezonului precedent se înregistraseră 306 cazuri de gripă/ILI și 17 cazuri de SARI.

Până la data de 14.01.201, la nivel național au fost vaccinate antigripal 702.401 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

M. MEILĂ