Grevă de avertisment în spitalele teleormănene

Mişcările şi protestele, din sistemul de sănătate, care s-au derulat în decursul lunii octombrie, care au culminat cu greva de trei zile de tip japonez, şi care s-au încheiat cu un miting de protest la care au participat peste 4000 de cadre medicale, se pare că nu au avut nici un ecou în ceea ce priveşte rezolvarea revendicărilor.
Aşa că, la nivel naţional, ieri a fost organizată o grevă de avertisment, care s-ar putea transforma într-o grevă generală în sistemul de sănătate, eveniment anunţat pentru ziua de 28 noiembrie 2013.
Aşa că, ieri ne-am deplasat şi noi la Spitalul de Urgenţă din Alexandria, pentru a vedea care este situaţia.
Aici, doar o mână de oameni, salariaţi ai sistemului, erau în grevă, printre care se aflau,
Lidia Tudorică, preşedinta sindicatului “Sanitas” de la Spitalul de Urgenţă Alexandria şi Victoriţa Clinceanu preşedinta sindicatului “Sanitas” la nivel de judeţ, singurele persoane îndreptăţite să ne informeze cu privire la această grevă de avertisment.
Cu această ocazie, Lidia Tudorică a spus: “În unitatea noastră, Federaţia SANITAS, a deschis un conflict de muncă încă din luna octombrie, iar astăzi avem o grevă de avertisment care durează două ore, în intervalul orar 8 – 10.00. Această grevă constă doar în asigurarea urgenţelor. Celelalte servicii medicale vor fi asigurate după orele 10.00.
Marea majoritate a revendicărilor nu au fost ascultate şi de aceea protestul nostru continuă cu această grevă, care peste câteva zile (28 noiembrie 2013), se poate transforma în grevă generală. Discuţii vor mai fi astăzi, mâine şi poimâine, aşa că în funcţie de rezultate, vom şti dacă mai intrăm sau nu în grevă generală.
Ceea ce revendicăm noi, este şi în interesul pacienţilor, nu numai al nostru, pentru că sistemul de sănătate a fost slab finanţat în ultimul timp. Avem nevoie de finanţare, de deblocarea posturilor pentru că avem deficit de personal, avem nevoie de un contract colectiv de muncă, pe anul viitor care să ne asigure continuitatea muncii.
Medicii de la Spitalul Judeţean din Alexandria sunt şi ei alături de noi, dar urgenţe sunt şi pe secţii, şi de aceea nu sunt acum aici, dar şi pentru că suntem în deficit de personal. După cum vedeţi, la serviciul de triaj, triem pacienţii şi stabilim care sunt urgenţele.”
Victoriţa Clinceanu, preşedinta Uniunii Sindicale “Sanitas” la nivel judeţean, a venit în completarea colegei sale, menţionând faptul că aceeaşi formă de protest a avut lor în toate spitalele din judeţul Teleorman.
Domnia sa a mai adăugat: “Transmit pe această cale, că nici un pacient nu a avut de suferit în urma grevei de două ore.”
Dacă în urma ecourilor acestei greve de avertisment şi a discuţiilor despre care s-a făcut vorbire, nu va fi nici un semnal, este foarte probabil, ca joi, 28 noiembrie 2013, să ne confruntăm cu o grevă generală în sistemul de sănătate, la care vor participa şi medicii din Teleorman.

M.M.