Finanţare nerambursabilă pentru Industriile şi Comunităţile Creative, prin Ministerul Culturii

În premieră, Ministerul Culturii lansează o linie de finanţare nerambursabilă pentru Industriile şi Comunităţile Creative, în valoare de 1.000.000 lei. Astfel, în acest an, 2016, vor fi organizate două sesiuni de selecţie de proiecte pentru care va fi alocată finanţare nerambursabilă, valoarea totală a alocărilor din fiecare sesiune fiind de 500.000 lei.

În țările dezvoltate, sectorul industriilor creative este relevant atât pentru capitalul cultural, cât şi pentru capacitatea de a genera profit la nivel naţional. În Uniunea Europeană, Industriile Creative însumează 3% din produsul global brut, având o valoare de piaţă de 500 de miliarde de euro, în acest sector lucrând peste 6 milioane de oameni.

Conform conducerii Ministerului Culturii, procedura de selecţie va fi derulată prin Programul CultIN, care are ca principal obiectiv stimularea şi motivarea creatorilor pentru a genera iniţiative şi produse competitive cu valoare de creştere economică şi de coeziune socială. Programul CultIN, în latura sa dedicată industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor acţiuni care vor aduce beneficii comunităților. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifică resursele umane creative locale, în funcţie de valoarea lor şi de industriile culturale şi creative dominante pentru un oraş sau o regiune anume, precizează Ministerul Culturii. Industriile Creative sunt acele sectoare ale creaţiei şi dezvoltării tehnologice ce generează profit şi care regândesc cultura ca un motor al dezvoltării regionale şi naţionale: arhitectură, meşteşuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicaţii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio, TV (e.g. producţie video).

De asemenea, Ministerul Culturii va susţine o serie de proiecte considerate prioritare pe plan naţional şi internaţional din următoarele categorii: proiecte consolidate – proiecte culturale cu caracter unic, dezvoltate în timp, care şi-au dovedit importanţa pe plan naţional şi internaţional; proiecte ale uniunilor de creaţie – proiecte considerate prioritare de către uniunile de creaţie; proiecte ale minorităţilor şi proiecte autonome ale instituţiilor din subordine, a căror reprezentativitate naţională şi internaţională este incontestabilă.

George ZAVERA