Finanțare nerambursabilă de 1 miliard euro, pentru 100.000 de firme românești!

Conform ministrului Economiei, Virgil Popescu, la finele lunii august, printr-o Ordonanță de urgență, ce va fi emisă de Guvern, vor fi lansate 3 scheme de finanțare pentru micile afaceri, urmând ca un miliard de euro, bani proveniți din fonduri europene, să fie acordat unui număr de circa 100.000 de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM) și PFA. La cele 3 scheme de finanțare potențialii beneficiari vor avea acces prin intermediul unei aplicații online, ce va fi lasată pe site-ul Ministerului Economiei.

Cum se vor derula cele trei scheme de finanțare

  1. În cadrul primei scheme de finanțare, în valoare totală de 100 de milioane de euro, vor fi finanțate, cu câte 2.000 de euro, persoane fizice autorizate și firme fără angajați. „100 de milioane de euro se vor duce către firmele fără salariați. Vor intra inclusiv cabinetele de medicină și PFA medicale care au fost antrenate în lupta cu COVID”.
  2. Cea de-a doua schemă de finanțare, de granturi pentru repornirea activității, în valoare de 350 de milioane de euro, este destinată firmelor din HoReCa, precum și altor activități care urmează să fie incluse la finanțare. Se vor acorda granturi de maximum 15% din cifra de afaceri pe anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 euro. „Vor fi granturi pentru repornirea activității, între 5.000 și 150.000 de euro pe companie – pentru turism, HoReCa, transport, organizare evenimente, edituri și librării”.

Din primele două scheme de finanțare, firmele vor putea primi banii rapid. „Pe primele scheme de ajutor se vor duce banii repede în economie – va fi și depunere, evaluare și contractare făcute automat, pe grilă automată și trimise contractele – spre semnare digitală – direct către companii, după care vor intra banii direct către companii” – a spus ministrul Virgil Popescu.

3.Cea de-a treia schemă de finanțare, cuprinzând granturile pentru investiții, în valoare totală de 550 de milioane de euro, va fi pe bază de proiecte, cu o perioadă de pregătire a acestora de 30-40 de zile.

„Vor fi granturi între 50.000 și 200.000 euro. O să intre o plajă foarte mare de firme. Nu au legătură neapărată cu pandemia. Sunt fonduri pentru dezvoltare sau extindere de activitate. Orice IMM care vrea și are un proiect viabil poate fi finanțat. Partea de finanțare a investițiilor va fi cu un call de 30-40 de zile, după care va fi o evaluare automată după depunere. Nu va fi <> la investiții, pentru că trebuie să puncăm proiectele cele mai bune, pentru a fi finanțate”, a precizat ministrul Economiei, citat de HotNews.ro.

George ZAVERA