Festivalul de teatru tânăr a debutat cu succes

Oraşul fără teatru şi fără cinematograf a devenit gazda celui mai important festival de teatru pentru liceeni din ţară. Aseară a început cea de-a opta ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria. Anul acesta, Ideo Ideis “E despre tine”, despre experiența personală a fiecărui participant, fie el licean, vizitator, organizator sau spectator.
La fel ca și în anii anteriori, Ideo Ideis e despre experiențele trăite la ateliere de teatru tânăr, ateliere de măiestrie, spectacole de teatru profesioniste, competiția de teatru tânăr, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor și masterclass-uri.
Pe lângă atelierul de teatru tânăr și cele de măiestrie deja specifice festivalului, ediția cu numărul VIII aduce două noi ateliere: muzică & ritm și scenografie.
“Ideo Ideis e un proces de educație alternativă prin artă și, în acest context, atelierele de teatru tânăr și măiestrie sunt poate cea mai importantă componentă a festivalului; sunt un foarte bun cadru în care fiecare dintre noi poate să-și descopere noi abilități, de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți.”, a declarat Andreea Borțun, Co-Președinte Ideo Ideis.
Competiția de teatru tânăr, cea de-a doua secțiune cu tradiție a festivalului, va avea loc în perioada 13-15 august și va aduce pe scena Casei de Cultură din Alexandria 9 trupe de liceeni din întreaga țară. Accesul la aceste spectacole este liber, în limita locurilor disponibile. În plus, pentru prima dată în istoria acestui festival, toate spectacolele din competiție vor fi transmise live, pe siteul festivalului.
Începând de anul acesta, Ideo Ideis este o scenă de debut atât pentru liceenii care participă la competiția de teatru tânăr din cadrul festivalului cât și pentru studenții sau absolvenții facultăților de teatru care vor juca într-un spațiu nou, din cadrul terasei Conciato din Alexandria.
Programul spectacolelor care vor fi jucate pe acestă scenă este disponibil pe www.ideoideis.ro, în secțiunea Spectacole invitate. Aceeași secțiune găzduiește și informații despre spectacolele produse de teatrele bucureștene, care vor fi jucate la Casa de Cultură din Alexandria:
Femeia care și-a pierdut jartierele – de Silviu Purcărete; Teatrul de Comedie; Distribuție: Horațiu Mălăele, George Mihăiță și Dorina Chiriac
Biloxi Blues – de Iarina Demian; Distribuție: Tudor Chirilă, Ștefana Samfira, Paul Ipate, Andrei Huțuleac, Bogdan Cotleț, Andrei Șerban, Mircea Postelnicu, Radu Iacoban, Ioana Barbu
Fă-mi loc – de Radu Beligan; Distribuție: Marius Manole și Medeea Marinescu
Colibri – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Laurențiu Bănescu și Daniel Popa
Zi că-i bine – de Florin Piersic Jr.; Teatrul Luni Green Hours; Distribuție: Andreea Bibiri, Șerban Pavlu, Florin Piersic Jr.
Elixirul – de Mihai Gruia Sandu; spectacol masterat Arta Actorului, clasa prof. Univ. dr. Gelu Colceag
Zic Zac – de Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu; UNATC
Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate din spațiile special amenajate în cele două locații, iar prețul unui bilet este de 10 RON- pentru spectacolele de la Casa de Cultură și 5 RON pentru spectacolele de la Conciato.
Procesul de educație alternativă prin artă e completat de Seara Povestitorilor, care îi are ca invitați pe Carmen Avram (Antena 3), Șerban Alexandrescu (Headvertising), Tudor Ghiurcă (Indygen) și Bogdan Theodor Olteanu (sub25.ro), Cinemateca Târzie cu Marian Crișan și Andrei Gruzsniczki și, nu în cele din urmă, Masterclass-urile cu Marian Ralea și juriul Ideo Ideis: Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.
Anul aceasta, Ideo Ideis începe și se termină cu muzică live. Două dintre cele mai cunoscute trupe indie bucureștene, The Amsterdams și Robin And The Backstabbers, vor concerta în Alexandria, pe 8 și 16 august. Accesul la aceste concerte este liber.