Fermierii teleormăneni, producţii record și la floarea-soarelui!

Datele centralizate la Ministerul Agriculturii pun în evidență faptul că, la nivel național, 2017 se prefigurează a fi cel mai bun an agricol din ultimiii 25 de ani. După producțiile record obținute de către fermieri la culturile de cereale păiose și rapiță pentru ulei, au urmat producțiile dintre cele mai mari realizate în acest an la cultura de floarea soarelui. Potrivit ministrului Agriculturii, producţia de floarea soarelui obţinută în România în anul 2017 se ridică la 3,167 milioane tone, iar producţia medie la hectar, de asemenea record naţional, a ajuns la 2.725 kg/ha.

Fermierii din Teleorman au obținut în această toamnă o producție de floarea soarelui cu aproape 300 de kilograme la hectar mai mult față de producția medie înregistrată la nivel național. Conform directorului executiv al Direcției pentru Agricultură judeţene Teleorman, în cel mai sudic județ al țării, în acest an, a fost cultivată cu floarea soarelui o suprafață însumând 91.396 hectare, de pe care s-a obținut o producție medie în jurul a 3.000 de kilograme de semințe la hectar. O producție de floarea soarelui record! Comparativ, în anul 2016, în Teleorman, de pe suprafața de 83.850 hectare cultivată cu floarea soarelui s-a obținut o producție medie de 1.749 kilograme la hectar.

În anul 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România fost cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană. Fermierii din ţara noastră s-au situat pe primul loc în Uniunea Europeană atât la suprafaţa cultivată, cât și la producția de floarea soarelui realizată, cu 1,95 milioane tone recoltate de pe 1,016 milioane hectare. Productivitatea medie a fost de 1.923 kg/ha. Date fiind suprafeţele cultivate şi producţiile record de floarea soarelui obţinute în acest de către fermieri, România are şanse reale de a se situa şi în 2017 pe primul loc în Uniunea Europeană.

În urma estimărilor făcute, rezultă că şi la cultura porumbului pentru consum au fost obţinute producţii foarte bune, datele referitoare la recoltele obţinute de agricultorii din Teleorman fiind în curs de centralizare la nivel judeţean.

George ZAVERA