Fermierii români vor o bancă proprie, care să sprijine relansarea agriculturii

Fermierii români solicită guvernului să-i sprijine prin înfiinţarea unei bănci agricole, după modelul celor constituite în perioada interbelică. Ei consideră că această bancă, constituită pe sistemul agenţiilor CEC din mediul rural, i-ar putea ajuta să intre în competiţie loială cu străinii, pentru că numai aşa ar putea cumpăra şi ei terenuri şi utilaje agricole la dobânzi mici. În plus, ar putea să lucreze terenurile cu costuri reduse, cu plata pe loc şi nu prin credit–furnizor pentru pesticide, erbicide şi îngrăşăminte, soluţie care pe mulţi dintre ei i-a adus, cum se spune, la sapă de lemn.
“Prin această bancă micii agricultori şi-ar putea procura terenuri de până la zece- cincisprezece hectare cu o dobândă rezonabilă, de maxim 4% pe an, timp de douăzeci de ani, aşa cum este în Occident. În plus, ei şi-ar mai putea achiziţiona utilaje, instalaţii de irigaţii, teren, solarii, ar putea planta livezi etc. Mai mult, ar putea fi asigurată cofinanţarea pentru fonduri europene în perioada 2014-2020“, a declarat G. Lazăr, vicepreşedintele al Cooperativei Micilor Fermieri .Agricultorii susţin că soluţia ar fi una destul de simplă pentru guvern, pentru că infrastructura ar putea fi realizată prin transferul unor subunităţi ale CEC Bank din mediul rural. Sucursalele CEC din mediul rural ar putea fi cedate pentru această bancă nouă, care să dea credite cu dobândă mică. În plus, având în vedere că populaţia de la sate este îmbătrânită, s-ar putea crea un sistem care să permită transferul respectivelor credite către copiii fermierilor.
Nu e nevoie din partea guvernaţilor decât de voinţă politică şi de dorinţa de a dezvolta agricultura românească.
Dacă dobânzile ar fi ca în Occident, fermierii spun că ar apela imediat la serviciile acestei bănci. Ei ar putea scăpa de birocraţia existentă acum în sistemul bancar, ar accesa foarte uşor banii de care au nevoie, pe care să îi ramburseze în timp, garantând cu terenurile şi producţia agricolă. Ar putea astfel să-şi extindă suprafeţele agricole pe care să le lucreze şi să-şi procure utilajele necesare, să devină competitivi.

(G.Z.)