Fermierii din Teleorman mai au încă de recoltat peste 56.000 hectare de cereale şi rapiţă
Deşi campania de recoltare a cerealelor păioase şi a rapiţei pentru ulei din această vară a început în urmă cu aproape o lună de zile, în Teleorman, astăzi, fermierii mai au de strâns şi depozitat producţia la respectivele culturi de pe o suprafaţă de 56.885 hectare. Până ieri, conform situaţiei operative comunicate de către conducerea Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, din suprafaţa totală de 232.582 hectare cultivate cu cereale păioase şi rapiţă pentru ulei au fost recoltate 175.729 hectare.
La cultura de grâu producţia a fost strânsă de pe 121.710 hectare, respectiv de pe 70 la sută din suprafaţă destinată acestei culturi, producţia medie declarată de către fermieri pe total judeţ fiind de 3.427 kilogram la hectar. Producţia de orz a fost strânsă şi depozitată de pe toate cele 23.519 hectare cultivate în acest an, rezultând o producţie medie de 3.450 kilograme la hectar. Aproape de finalizare se află şi recoltatul la cultura de orzoaică de toamnă (87 la sută, din cele 3.980 hectare ocupate cu această cultură), producţia medie obţinută fiind de 3.400 kilograme la hectar.
O producţie mult mai bună în comparaţie cu anii trecuţi se înregistrează şi la rapiţa pentru ulei, de pe cele 27.020 hectare recoltate până în urmă cu două zile, din suprafaţa de 31.522 hectare însămânţate în toamna anului trecut, recolta medie obţinută fiind de 2.150 kilograme la hectar.
Cum mai sunt încă de recoltat mai bine de 56.000 de hectare de grâu şi rapiţă, iar vremea se dovedeşte a fi instabilă, ca şi până acum, specialiştii recomandă folosirea fiecărei ore bune de lucru, combinele acţionând în lanurile de cereale păioase şi de rapiţă până la orele târzii ale nopţii. Trebuie făcut tot posibilul ca secerişul să fie încheiat în următoarele trei-patru zile, orice întârziere putând conduce la pierderi de recoltă, fie prin scuturarea boabelor din spicele ajunse în stadiul de supra-coacere, fie prin deprecierea calităţii producţiei, datorită ploii, în acest ultim caz grâul nemaifiind panificabil, putând fi folosit doar în hrana animalelor.
În paralel cu recoltatul rapiţei şi a cerealelor păioase, fermierii teleormăneni au acţionat şi pentru efectuarea celorlalte lucrări agricole de sezon. Au fost eliberate de resturile vegetale circa 86.650 hectare şi executate arături de vară pe 25.730 hectare.
George ZAVERA