Fermierii din regiunea Sud Muntenia, locul 1 pe țară, cu o producție agricolă în valoare de 13,26 miliarde de lei
Fermierii din Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, respectiv din județele Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Călărași, Giurgiu, Ialomița și Prahova au obținut anul trecut producții agricole vegetale și de origine animală în valoare totală de 13,26 miliarde de lei. Valoarea totală a producțiilor agricole obținute a condus la înscrierea fermierilor din cele șapte județe ale regiunii Sud Muntenia pe locul 1 pe țară, în raport cu celealte regiuni de dezvoltare existente la nivel național.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în anul 2016, agricultorii din întreaga țară au produs 69,35 miliarde lei, cu 2,5% mai mult decât în 2015, când valoarea producţiei agricole a fost de 68,75 miliarde lei. Din suma totală produsă anul trecut, aproape o cincime, respectiv 13,26 miliarde de lei, a fost realizată de agricultorii din cele șapte județe din regiunea Sud Muntenia. În cadrul acestei regiuni, cele mai mai mari cantități de produse agricole au fost obținute de agricultorii din județul Teleorman, cu producții importante înscriindu-se și fermierii din Ialomița și Călărași.
Comparativ cu anul 2015, procentual valoarea producţiei agricole a crescut anul trecut cu 2,5%, până la 69,35 miliarde de lei. Creşterea se datorează unei valori mai mari cu 5,3% a producţiei vegetale, în timp ce valoarea producţiei animale a scăzut cu 2,4%, așa cum a precizează Institutul Național de Statistică.Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,1%, ponderea producţiei animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%.
Cele mai mari valori ale producţiei agricole s-au înregistrat astfel în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia – 13,26 miliarde lei în preţuri curente, Sud-Est – 12,02 miliarde lei şi Nord-Est – 11,14 miliarde lei, iar cele mai mici, în regiunile de dezvoltare Vest – 7,62 miliarde lei, Sud Vest Oltenia – 7,82 miliarde lei şi Centru – 7,89 miliarde lei.
Procentual, la producţia vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia – 20,8%, Sud-Est -18,8% şi Nord-Est -14,5%. La producţia animală, în top sunt regiunile de dezvoltare Nord-Est -19,6%, Sud-Muntenia -15,9% şi Nord-Vest -14,5%.
Luând în calcul recoltele și producțile de origine animală obținute în acest an, e foarte posibil ca și în clasamentul ce va fi întocmit pentru anul 2017 privind valoarea totală a producțiilor agricole realizate fermierii din cele șapte județe ale regiunii Sud Muntenia să ocupe locul 1 pe țară! Ceea ce confirmă faptul că județele din regiunea Sud Muntenia, cu peste 20 la sută din valoarea totală a producțiilor agricole obținute la nivel național, constituie împreună grânarul numărul 1 al României.
George ZAVERA