Fermierii care se asociază în grupuri de producători pot primi până la 100.000 de euro, sprijin forfetar
Prin submăsura 9.1 – “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” se dorește încurajarea asocierii producătorilor agricoli, formă de organizare care conduce la o activitate de producție mult mai eficientă și la valorificarea în comun a producțiilor obținute, la prețuri competitive. Așa cum au demonstrat grupurile de producători deja înființate din țara noastră, dar mai ales cele ce funcționează de foarte mulți ani în statele dezvoltate ale Uniuni Europene. Grupurile de producători crează și premisele organizării de lanțuri scurte privind obținerea și valorificarea producțiilor agricole, dar și cele referitoare la respectarea condițiilor de climă, mediu, siguranța alimentară etc.
În cadrul acestei submăsuri de finanțare nerambursabilă statul pune la dispoziția fermierilor care se asociază în grup de producători fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro pe an. Beneficari eligibili ai fondurilor oferite prin această submăsură de finanațare sunt fermierii asociați în Grupuri de producători din sectorul agricol, recunoscute oficial de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, conform legislației naționale în vigoare, după data de 1 ianuarie 2014 și până la solicitarea sprijinului. Beneficiarii trebuie să aibă statutul de persoană juridică română.
Pentru a putea obține sprijinul financiar, fermierii membri ai Grupurilor de producători trebuie să fie organizați din punct de vedere juridic, având statutul de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, încondițiile prevăzute de lege. Încadrarea în categoria IMM-urilor trebuie demonstrată de beneficiar doar la momentul depunerii cereri de finanațare, însă nu este obligatoriu să mențină acest statut pe întreaga perioadă a derulării Contractului de finanțare.
Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public și nu poate să depășească anual 10% din valoarea producției comercializate și 100.000 euro/an.
Sprijinul nerambursabil se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producatori a fost recunoscut.
Sprijinul financiar se calculează pe baza producției comercializate anual prin intermediul Grupului de producători.
George ZAVERA