Conform planificării, Ministerul Apărării Naționale va continua să desfășoare și în 2024 verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare, care vor fi organizate în șase județe.

Aceste activități sunt dedicate completării cu resurse umane și materiale a unităților și au un rol important pentru realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști și desfășurarea instruirii specifice fiecărei arme.

Perioadele și locurile de desfășurare a acestor exerciții, precum și oportunitățile de documentare pentru mass-media vor fi anunțate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN.

Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Documentele pentru convocarea rezerviștilor la exerciții vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale „Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01-31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviștilor din evidență, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Cornelia RĂDULESCU