Evaluările pilot ale elevilor, la final

Ieri a fost ultima zi în care un eşantion pilot format din câteva mii de elevi de clasa a VI-a au fost evaluaţi la limba română şi comunicare, la matematică şi ştiinţe, fiecare dintre testări având o durată de două ore. Printr-o astfel de evaluare pilot au trecut, în cursul acestei luni, şi elevii de clasa a II-a şi a IV-a.
Testările s-au desfăşurat în premieră în acest an şi fac parte dintr-un program pilot de evaluare. În funcţie de rezultatele obţinute se stabileşte dacă de anul viitor evaluarea naţională va fi susţinută şi de elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, răspunsurile vor fi apreciate pe baza unor coduri care au ataşaţi descriptori de performanţă, după modelul testărilor internaţionale, iar codurile corespunzătoare răspunsurilor elevilor vor fi încărcate pe o platformă electronică, în conformitate cu prevederile metodologiei, cu scopul de a facilita analizele ulterioare.
La baza realizării testelor au stat programele şcolare în vigoare. Testele au fost întocmite de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi conţin sarcini de lucru şi stimuli vizuali adecvaţi vârstei elevilor. Lucrările vor fi corectate la nivelul comisiilor judeţene de evaluare, dar elevii nu vor primi note sau calificative.
Printre cele 86 de şcoli incluse în programul pilot de evaluare a elevilor de clasa a VI-a s-au numărat şi două unităţi de învăţământ gimnazial din judeţul nostru, şi anume: Şcoala cu clasele I-VIII Baciu şi Şcoala“Ştefan cel Mare” Alexandria.
Elevii de clasa a II-a au fost testaţi, în cadrul aceluiaşi program, pe 9 şi 10 mai, iar cei de clasa a IV-a au susţinut evaluarea pe 15 mai. Referitor la aceste categorii de elevi, din Teleorman au fost selectate cinci şcoli. Astfel, pentru evaluarea la sfârşitul clasei a II-a au fost alese Şcoala cu clasele I-VIII Mârzăneşti şi Şcoala nr. 7 Alexandria, iar testările de la sfârşitul clasei a IV-a au fost susţinute de elevii Şcolii cu clasele I-VIII “Alexandru Colfescu” Alexandria, Şcolii cu clasele I-VIII Fântânele şi Şcolii nr. 1 Măldăieni.
Înscrierea la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VIII-a se face în perioada 17-19 iunie, potrivit Ordinului privind organizarea şi desfăşurarea acestei testări în anul şcolar 2012-2013.

M. MEILĂ