Eticheta pentru produsele alimentare românești: DOR -“De Origine Romania “

Încă o etichetă pentru produsele românești. DOR, adică De Origine România. Asta prevede o lege adoptată marți 5 decembrie, prin care se dorește promovarea alimentelor autohtone. Eticheta însă nu e obligatorie, o pune cine vrea, iar pentru asta producătorii trebuie să depună un dosar la Ministerul Agriculturii.

Proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea “De Origine Romania – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de baza de origine românească, cu îndeplinirea unor condiții, a fost votat în Camera Deputaților, for decizional. Prin urmare, actul normativ merge la promulgare.

Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntara “De Origine Romania – DOR”, la care sa aibă acces producătorii si procesatorii romani, schema care ar garanta faptul ca produsul alimentar achiziționat este realizat pe teritoriul României și fabricat din materii prime de origine româneasca.

Potrivit celor adoptate, legea instituie schema de certificare voluntara “De Origine Romania – DOR” pentru susținerea activităților de promovare a produselor agroalimentare românești.

”Introducerea unui certificat DOR prin care este atestata originalitatea materiilor prime reprezintă un element de mândrie națională, dar si un instrument transparent care poate ajuta consumatorul in procesul de achiziție”, se arata în expunerea de motive a actului normativ.

Pentru obținerea certificatului de calitate DOR producătorii si procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiții specifice, printre care se numără:

a) in cazul produselor neprelucrate, producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea si mulsul, în cazul vacilor, ovinelor si caprelor, sa aibă loc pe teritoriul României;

b) in cazul cărnii, aceasta trebuie si sa fie obținută de la animale născute, crescute si sacrificate pe teritoriul României;

c) în cazul produselor de origine animala, altele decât carnea, acestea trebuie si sa fie obținute de la animale crescute pe teritoriul României;

d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conținutul cărora este permisa utilizarea, în cantitate de pana la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.

De exemplu un cozonac poate primi logo-ul DOR dacă făina din care e făcut provine de la cereale românești, iar laptele și ouăle de la animale crescute la noi în țară. Și nuca trebuie să fie tot de proveniență românească. Stafidele, zahărul sau esențele, dacă nu sunt autohtone, nu pot fi folosite în proporție mai mare de 25%.

Propunerea legislativa introduce și un set de sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor de certificare a calității precum si situațiile în care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logo-ul schemei de certificare voluntara a calității.

Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea in tara si în străinătate a schemei de certificare voluntara “De Origine Romania – DOR”.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

Mircea OLTEANU