Eroii Revoluției Române din Decembrie ’89, comemorați, la Alexandria

”Au trecut 28 de ani care ne-au învrăjbit unii împotriva altora, dând senzația că țara este încă neașezată”

De la Revoluția din decembrie 1989, în fiecare an, autoritățile județene și locale îi omagiază, la Alexandria, pe cei care s-au jertfit, în acele zile fierbinți, pentru democrație și pentru o viață în libertate.

Și în acest an, la Monumentul Eroilor Martiri din municipiul Alexandria a avut loc vineri, 22 decembrie 2017, începând cu ora 10:00, ceremonia publică de comemorare a eroilor Revoluției Române, organizată de Instituția Prefectului Județului Teleorman, Asociatia „22 Decembrie 1989”, Consiliul Județean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria și Episcopia Alexandria și Teleormanului.

Evenimentul de ieri, organizat la Alexandria, n-a prezentat interes pentru cetățenii municipiului reședință de județ, dar nici pentru reprezentanții teleormănenilor în Parlamentul României, senatorul Eugen Pârvulescu fiind singurul prezent la ceremonie.

Alături de rudele teleormănenilor căzuți la Revoluția din Decembrie 1989, la evenimentul de ieri au participat: prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, subprefectul, Nelu Ionel Oprea, vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman, Florin Piper Savu, cei doi viceprimari ai Alexandriei, Ioan Augustin și Gică Anghel.

La 28 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, ”vedem atâta ură, atâta lipsă de încredere, atâta haos”, a spus Gabriel Bonaș, în discursul pe care l-a ținut, înainte de ceremonialul religios.

Acesta a mai spus că ”cei morți pentrr dreapta ei cauză, inclusiv cei 21 de teleormăneni, nu au gândit și nu au pus în practică așa zise scenarii privitoare la lovitura de stat. Nu au gândit că Revoluția este făcută de naivi și confiscată de profitori în folosul potenților, așa cum, subtil, se încearcă a se inocula de către nostalgicii regimului comunist. Au trecut 28 de ani, timp în care poporul și țara au trăit mai intens decât în deceniile care au premers.

28 de ani care nu seamănă cu niciunul dinainte de 1989, caracterizat prin marile mutații produse în viața economică și social-politică a țării, direct determinate de victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

28 de ani care ne-au solicitat intense implicări afective. Asta nu numai pentru că țara a trăit, în decembrie 1989, evenimente pe care decenii întregi, ochii și mintea noastră nu le înregistraseră niciodată. Ci și pentru faptul că s-au creat mari speranțe în anii ce urmau să vină. Revoluția Română a învins în decembrie 1989, distrugând din temelii, una dintre cele mai odioase dictaturi din Europa și din lume, cu prețul unui mare tribut de sânge. Totuși, cum se face că la 28 de ani de la suprema lor jertfă, vedem atâta ură, atâta lipsă de încredere, atâta haos. Au trecut 28 de ani care ne-au învrăjbit unii împotriva altora, dând senzația că țara este încă neașezată. Că noi suntem încă neașezați sufletește”, a mai spus Gabriel Bonaș.

În încheierea discursului, acesta le-a urat românilor ca ”aniversarea acestor 28 de ani și Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului să semene între toți românii pace și bună înțelegere, să pășim cu încredere că în noul an 2018 vom îndeplini speranțele noastre de viață mai bună, prosperitate spirituală și materială, în deplină fost oficiată slujba de pomenire a eroilor căzuți în Revoluția din Decembrie 1989, de către reprezentanții Episcopiei Alexandriei și Teleormanului.

În discursul său, care a urmat după slujba de pomenire, viceprimarul Alexandriei, Ioan Augustin a spus că ”am început să uităm trăirile și sentimentele s-au estompat. Imaginile împietrite în acele zile pe retină sunt acum tot mai vagi și cu greu ne mai amintim noi, copiii și tinerii de atunci, cum era înainte și ce a fost în acele zile.

28 de ani au acum copiii Revoluției, cei născuți în acel decembrie roșu, copii care nu au cunoscut comunismul, care nu înțeleg pe deplin sacrificiul acelor zile, care au deschis ochii în lilbertate și democrație. De 28 de ani, familii își plâng soții, tații sau copiii. Și tot de 28 de ani așteptăm o izbăvitoare revelație. Ce a fost în 16-22 decembrie, dar mai ales după 22 decembrie? Care a fost prețul acestei libertăți? 162 de morți și rănirea gravă a 1107 oameni neînarmați…”.

Ceremonia de comemorare a eroilor Revoluției din Decembrie 1989 s-a încheiat cu depunerea de coroane din partea reprezentanţilor autorităţilor publice judeţene şi locale, filialelor partidelor politice, grupurilor parlamentare, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, operatorilor economici, instituţiilor de învăţământ, sindicatelor şi organizaţiilor nonguvernamentale, filialelor veteranilor de război, filialei cadrelor militare în rezervă şi în retragere, revoluţionarilor.

M. MEILĂ