Elevii vor învăța să facă sport de la campionii României

47 de mari sportivi români au devenit ambasadori ai sportului școlar și doresc să inspire cadrele didactice și elevii de toate vârstele prin lecții de viață și performanță.

La începutul acestei luni, Ministerul Educației a semnat un protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Sport pentru implementarea Programului Național “Campion în școală”.

Programul va aduce în școlile din întreaga țară un număr de 47 de campioni ai sportului românesc, retrași din activitatea sportivă, care vor participa activ la activitățile educaționale.

Aceștia vor fi implicați nu numai la lecții de educație fizică și sport, ci și la ore de consiliere și orientare, precum și competiții sportive școlare în județele și sectoarele unde au fost desemnați, inspirând elevii și cadrele didactice prin propriul exemplu.

Programul urmărește creșterea gradului de participare activă și sistematică a elevilor la activități sportive și promovarea sportului ca mijloc de îmbunătățire a stării de sănătate și a condiției fizice și psihice.

 “Prin acest protocol dorim sa aducem marii campioni ai sportului romanesc mai aproape de elevi si de cadrele didactice, pentru a inspira si pentru a motiva generatiile tinere sa adopte un stil de viata sanatos si activ. Acesti ambasadori ai sportului vor inspira elevii prin exemplul lor de daruire, disciplina si curaj, demonstrand ca succesul vine din respectul pentru reguli si din munca sustinuta. Prin acest program ne dorim sa crestem gradul de participare a elevilor la activitatile sportive, sa dezvoltam spiritul de echipa si sa cultivam o mentalitate de invingator, nu doar pe terenul de sport, ci si in viata de zi cu zi”, a afirmat ministrul Educatiei, Ligia Deca.

“Acest parteneriat intre Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Sport este o dovada clara ca, atunci cand lucram impreuna, putem obtine rezultate extraordinare. Astazi plantam semintele unei generatii mai puternice si mai unite, pentru ca sportul nu inseamna doar medalii si recorduri. Inseamna valori corecte, ambitie, perseverenta, respect, fair-play. Educatia fizica si sportul nu sunt doar materii scolare, ci instrumente esentiale pentru dezvoltarea integrala a copilului, iar prin exemplul marilor campioni, ne dorim sa le aratam tinerilor ca sportul ii poate ajuta sa devina oameni mai buni”, a afirmat Elisabeta Lipa, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport.

Obiectivele programului “Campion în școală” sunt: creșterea interesului elevilor pentru activitățile sportive curriculare si extracurriculare; interacțiunea directă cu sportivi cu rezultate remarcabile, ca sursă de exemple pozitive; stimularea organizării de activități sportive și competiții școlare la nivel local, județean și național; promovarea sportului ca stil de viață sănătos și ca alternativă pozitivă la comportamentele nocive din societatea modernă, precum sedentarismul, consumul de alcool și droguri, infracționalitatea juvenilă; stimularea dezvoltării sporturilor tradiționale; descoperirea și îndrumarea copiilor și tinerilor talentați către sportul de performanță, în cadrul cluburilor sportive.

Dana PĂUNE

Despre autor