Elevii din Teleorman au fost ”salvatori” pentru o zi

Concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa”, etapa județeană, şi-a aflat câştigătorii. Nouă echipaje s-au aflat la linia de start a concursului cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” – faza judeţeană, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman.

Concursul, cu tematică de protecţie civilă, are caracter educativ, tehnico aplicativ şi sportiv şi se organizează anual până la faza judeţeană, precum şi din 2 în 2 ani, începând cu anul 2011, până la etapa naţională, distinct pe următoarele niveluri: a) ciclul gimnazial (cls. V – VIII) şi b) ciclul liceal (cls. IX – XII).

Anul acesta, interesul a fost foarte ridicat pentru elevii ciclului gimnazial, unde s-au înscris cinci echipaje, din cadrul unităţilor de învățământ din Zimnicea, Alexandria, Turnu Măgurele, Roșiorii de Vede și Smârdioasa, în timp ce la ciclul liceal s-au înscris patru echipaje de la Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria, Colegiul Național „Unirea” Turnu Măgurele, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Roșiorii de Vede și de la Liceul Teoretic Zimnicea.

Echipajele participante şi-au stabilit ierarhia în urma parcurgerii a trei probe, dintre care una teoretică, un chestionar cu 15 întrebări din domeniul protecţiei civile şi două practice, respectiv transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă, pe o distanţă de 50 de metri şi deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat.

Clasamentul final al acestei competiţii se prezintă astfel: la ciclul gimnazial: locul I – Școala Gimnazială „Zaharia Stancu” din Roșiorii de Vede; locul II – Școala Gimnazială Smârdioasa; locul III – Școala Gimnazială nr. 4 Turnu Măgurele. La ciclul liceal: locul I – Colegiul Național „Unirea” din Turnu Măgurele; locul II – Liceul Teoretic Zimnicea; locul III – Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” din Alexandria.

Concursul, cu tematică de protecţie civilă, are ca obiective dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar, cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte, adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgenţă ori dezastru şi dezvoltarea atitudinii de solidaritate şi de implicare voluntară în acţiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastre.

Diplomele şi premiile în bani, puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Teleorman pentru câştigătorii acestui concurs, au fost oferite într-un cadru festiv.

Claudiu DUMITRACHE

Lasă un răspuns