Organizația Salvați Copiii anunță că joi, 1 februarie, la ora 10:30, un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor au depus, la registratura Ministerului Educației un proiect al “Statutului Elevului 2.0”.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Salvați Copiii, prin participarea și consultarea asociațiilor reprezentative ale elevilor și a consiliilor elevilor din țară.

În acest nou statut, elevii solicită drepturi noi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber, precum și o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora.

De asemenea, elevii mai cer Ministerului Educației să includă în noul statut dreptul de a primi un dispozitiv electronic cu acces la internet pentru învățământul online și pentru resursele educaționale virtuale, respectiv reglementarea tratamentului egal și nediscriminatoriu în școală pe baza practicii administrativ-jurisdicționale a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a cazurilor semnalate în ultimii ani la nivelul Organizației Salvați Copiii. Accesul nediscriminatoriu în școală este definit în proiect astfel încât elevii să folosească toate căile de acces și totodată să nu li se mai încalce dreptul fundamental la educație pe motive precum întârzierile sau lipsa unor semne distinctive.

În plus, elevii mai cer o formă de protecție pentru cazul când aceștia formulează diverse sesizări în interes public, astfel încât să nu mai fie pedepsiți când semnalează nereguli și abuzuri din sistemul de învățământ.

În “Statutului Elevului 2.0”, se mai cere ca exmatricularea elevilor să se facă doar pentru infracțiuni și doar după luarea unor măsuri privative de libertate.

Dana PĂUNE