Elena Udrea nu vine azi în Teleorman. Va mai veni oare?

Azi, Elena Udrea ar fi trebuit să fie prezentă la Alexandria pentru a-şi susţine candidatura la şefia PDL, conform anunţului făcut la „spartul târgului” cu prilejul vizitei făcută de Vasile Blaga în Teleorman, cu acelaşi scop.
Ne întrebam atunci cine o va mai susţine pe Elena Udrea, în condiţiile în care preşedintele organizaţiei judeţene, singurul parlamentar PDL în Teleorman şi majoritatea primarilor îşi declaraseră opţiunea pentru actualul preşedinte al PDL. Dilema a fost adâncită după ce şi Adrian Florescu a anunţat că-l susţine pe Vasile Blaga. Totodată, fostul deputat a confirmat zvonurile care circulau pe seama sabotării candidaturii sale la alegerile parlamentare de către Adrian Bădulescu şi Florin Titirişcă, lansate de fostul preşedinte interimar Marian Zlotea.
În aceste condiţii, faptul că Elena Udrea are şanse minime de a obţine un sprijin consistent pentru moţiunea sa „Noul PDL. O nouă Românie” ar putea să constituie motivul care ea a amânat, sau poate chiar a renunţat, să se mai întâlnească şi cu eventualii săi susţinători din Teleorman.
Mai ales că Monica Macovei a intrat şi ea în competiţie iar lupta a devenit acerbă, şi fiecare dintre competitori încearcă să-şi sporească şansele acolo unde există potenţial.
Au mai rămas doar 10 zile pline pentru campanie şi fiecare candidat va căuta să meargă acolo unde ştie că poate avea susţinere semnificativă.
Aşa că n-ar trebui să ne mire dacă cele două contracandidate ale lui Vasile Blaga nu vor călca prin Teleorman, unde grosul organizaţiei s-a pronunţat deja. Experienţa Monicăi Macovei de la Suceava este grăitoare în acest sens, ea venind în judeţ după ce Vasile Blaga, susţinut de Flutur şi de majoritatea primarilor PDL, îşi prezentase moţiunea. În sala unde s-a desfăşurat lansarea moţiunii Monicăi Macovei n-au fost prezente decât circa 100 de persoane, între care doar 15 posibili delegaţi la Convenţia Naţională, iar nici un parlamentar democrat-liberal n-a găsit cu cale să participe la depunerea candidaturii.
De remarcat faptul că la Convenţia Naţională a PDL vor fi prezenţi 5000 de delegaţi, din care 612 vor participa de drept, ca membrii ai CNC. Restul de 4388 vor fi stabiliţi de conducerile organizaţiilor judeţene, după o formulă standard de calcul, în funcţie de rezultatele obţinute atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Alegerea va fi făcută „cu prioritate” din rândul aleşilor locali, primari şi consilieri locali sau judeţeni. Asta înseamnă că pot merge la congres şi alte persoane dacă şefii filialelor decid că acestea pot fi mai utile decât unii aleşi locali.
Dar cum viaţa politică de la noi e ca şi România, mereu surprinzătoare, nu ne rămâne decât să aşteptăm ca realitatea să ne confirme sau nu ipotezele.

Şt. B.