Elena Udrea îşi ia „jucăriile” şi pleacă din PDL

Spaţiul virtual a fost invadat de ştiri cu privire la iminenta spargere a PDL, Elena Udrea urmând să părăsească fostul partid de suflet al lui Traian Băsescu, împreună cu 20 de deputaţi şi 8 senatori. Zvonurile mai precizau că grupul disident se va bucura de sprijinul unor figuri importante ale partidului la nivel local (Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Ştefan-Pinalti). Dar cel mai important sprijin va fi cel acordat de părintele spiritual al Mişcării Populare, Traian Băsescu.
Nu va fi vorba de un partid nou, ci de folosirea unui partid deja înscris pe lista partidelor politice din România, Partidul Popular, înfiinţat de Costel Caras, cel care a vărsat câteva mii de litri de lapte pe câmpiile patriei, în semn de protest faţă de Cabinetul Ponta.
Lucrurile au fost lămurite definitiv şi irevocabil de consilierul prezidenţial Gabriel Berca, marţi seara, la B1 TV. Acesta a confirmat existenţa unui grup disident în PDL şi a anunţat că Partidul Popular va fi lansat în câteva zile. El a mai precizat că „în acest moment există un dezechilibru pe piaţa politică românească şi e necesar un vehicul care să genereze figuri politice credibile, noi, nu neapărat tinere, ci oameni care au demonstrat în viaţa profesională că au ceva de spus”.
Data Congresului extraordinar ar fi stabilită pentru 25 mai, graba cu care se doreşte lansarea pe piaţă a partidului fiind justificată de dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de a avea la îndemână un partid pentru a contracara ofensiva din toamnă a USL pe tema revizuirii Constituţiei şi reducerea cvorumului la referendum de la 50% la 30%.
Singura problemă în calea acestui demers este poziţia pe care o va adopta Costel Caras, care în urmă cu două luni declara: „Partidul Popular va avea şira spinării formată din agricultori. Este un partid de centru care nu are de gând să alunece în stânga sau în dreapta”. Dar având în vedere că Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ungureanu, este unul dintre sprijinitorii şi sfătuitorii lui Costel Caras, s-ar putea ca poziţia acestuia să devină mai flexibilă.
Mihai Răzvan Ungureanu a confirmat şi el că în următoarele săptămâni va iniţia discuţii pentru coagularea dreptei, cu scopul prezentării unei liste comune la europarlamentare şi a unui candidat unic la prezidenţiale. Iar cum Blaga a spus că coagularea forţelor de dreapta nu se poate face decât în jurul PDL, singurul partid membru al PPE, este clar că Traian Băsescu nu va sprijini o asemenea formulă.
Aşa că singurul partid care ar putea fi sprijinit de actualul preşedinte al ţării rămâne Partidul Popular, condus de Elena Udrea, lângă care poate veni orice forţă de dreapta, în afară de democrat-liberali. Chiar şi Iniţiativa România Liberală.

Şt.B.