Echipajele ISU „A.D. Ghica” Teleorman au intervenit la 51 de misiuni în ultimele două zile
În ultimele două zile, echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit în cadrul a 51 de misiuni, dintre care: 28 de cazuri SMURD, în care s-a acordat primul ajutor și au fost transportate la spital persoane rănite sau cu probleme medicale grave; 18 incendii de vegetație uscată și un incendiu de baloți de lucernă; două accidente rutiere pe DJ503, în localitatea Butești și în municipiul Roșiorii de Vede; o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și o intervenție în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman.
Intervenții la incendii de vegetație uscată
În perioada menționată, în mai multe localități din județul Teleorman au izbucnit incendii de vegetație uscată, miriște și porumbiște, la care pompierii au intervenit rapid pentru a limita pagubele.
Zimnicea: Un incendiu provocat, cel mai probabil, de un foc deschis lăsat nesupravegheat, a cuprins aproximativ 1 hectar de miriște. Pompierii militari au intervenit prompt cu o autospecială de stingere, reușind să controleze și să stingă flăcările.
Piatra: Un alt incendiu, suspectat a fi provocat intenționat, a distrus circa 2 hectare de miriște. Garda de Intervenție Furculești a intervenit rapid cu o autospecială, reușind să stingă incendiul înainte ca acesta să se extindă.
Pietroșani: În această localitate, un incendiu cauzat, cel mai probabil, intenționat, a afectat 3 hectare de porumbiște. Echipajele de pompieri din Zimnicea au intervenit de urgență, utilizând o autospecială de stingere pentru a limita extinderea flăcărilor.
Avertizare privind incendiile de vegetație
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” reamintește că arderea intenționată a vegetației uscate este interzisă și constituie contravenție, fiind sancționată cu amenzi între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice, și între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoane juridice.
De asemenea, în cazul arderii miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate sau de pe terenurile supuse refacerii ecologice, această faptă constituie infracțiune. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.
Apel la responsabilitate
ISU „A.D. Ghica” solicită cetățenilor să anunțe prompt orice situație care ar putea pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Responsabilitatea și vigilența fiecăruia dintre noi pot preveni tragedii și distrugeri semnificative.
Mircea OLTEANU