E România o țară de milițieni?

Printre multele năzbâtii legislative produse de parlamentarii noștri se numără și calcularea punctului de amendă în raport cu salariul minim pe economie, care, în ultimii 5-6 ani a crescut cu peste 50%. Chiar dacă nu este îndestulător pentru traiul de zi cu zi, odată cu el a crescut și punctul de amendă, care reprezintă 10% din retribuția minimă brută, care în 2019 ar trebui să fie 190 lei. Ca să mai îndulcească amarul șoferilor, Guvernul a decis valoarea punctului de amendă să rămână 145 lei. Dar și așa amenzile sunt insuportabile pentru cei mai mulți dintre români, majoritatea salariilor în plată fiind dintre cele minime pe economie.

Pornind de la un caz real, petrecut zilele trecute în Teleorman, putem afirma, fără teamă că putem greși, că parlamentarii noștri și-au pierdut rațiunea și simțul măsurii, când au aprobat noul Cod Rutier și când au stabilit sancțiunile în raport de salariul minim și lăsând la latitudinea polițistului de la rutieră stabilirea gravității faptei și a clasei în care se încadrează.

Iar când ai ghinionul să dai peste un agent de circulație cu minte și inimă de milițian, cum a pățit teleormăneanul nostru, te trezești că în luna următoare nu mai ai ce pune pe masa copiilor.

Omul căra niște materiale de la Alexandria la Nanov, unde are o casă, și, având în vedere că era vorba de doar câțiva kilometri, a neglijat să mai ia actele cu el. O neglijență care avea să-l coste exact 1305 lei. Pentru că polițistul care l-a oprit și sancționat n-a vrut să-l asculte când omul i-a spus că în 5 minute vine cu actele. I-a făcut proces verbal, încadrându-l la clasa a IV-a de sancțiuni, și pe-aci ți-e drumul!

Orice om cu minime cunoștințe juridice, dar cu logică și bun simț, va condamna acest comportament de milițan și se va gândi la greșeala majoră pe care a făcut-o Legislativul, care nu a ținut cont de principiul de bază al rolului preventiv pe care trebuie să-l aibă sancțiunea. Iar acesta nu se poate realiza decât atunci când o faptă gravă este amenințată de o sancțiune gravă. Dacă pentru o faptă minoră se aplică o sancțiune gravă, ideea de rol preventiv se pierde.

Iar dacă o lege e strâmbă, din punct de vedere juridic, și e aplicată de indivizi strâmbi, din punct de vedere uman, se produc dezastre pentru cetățeni.

Ne mai rămâne o speranță. Că odată cu schimbul de generații, țara se va umple de polițiști adevărați iar milițienii vor fi tot mai puțini și vor intra în istorie.

Șt. B.