Dunărea, în creştere continuă * Codul Portocaliu şi Codul Galben de inundaţii au fost prelungite

Avertizările Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații pe fluviul Dunărea s-au prelungit până la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie si Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 16 martie, ora 06:00 – 21 martie, ora 18:00, se menține Codul Portocaliu privind depășirea Cotelor de atenție pe Dunăre, sectorul aval S.H.E.N. Porțile de Fier – Zimnicea, de pe raza județelor Teleorman, Mehedinți, Dolj și Olt. Aceeași avertizare se instituie pe sectorul Hârșova-Brăila și pe brațele Dunării din zona județelor Constanța, Brăila și Tulcea.

Avertizarea Cod Galben de inundații pe Dunăre rămâne în vigoare pe sectoarele Zimnicea-Hârșova și aval Brăila, precum și pe brațul Borcea (Călărași – Vadu Oii), din județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați și Tulcea.

În județul nostru, potrivit unui comunicat al I.S.U. A.D. Ghica Alexandria, ieri, 17 martie 2017, la ora 10:00, conform datelor transmise de S.G.A. Teleorman, cotele fluviului Dunării erau peste pragul de inundaţie, fără a se înregistra probleme deosebite.

La ora transmiterii datelor, la Turnu Măgurele pragul de inundaţii era depăşit cu peste 300 cm, nivelul Dunării atingând pragul de 588 cm. Implicit şi debitul fluviului depăşea pragul de inundaţie, cu 710 m3 /s, fiind de 11810 m3 /s.

Şi la Zimnicea, cotele fluviul au depăşit pragul de inundaţie cu 29 cm, atingând nivelul de 639 cm, în timp ce debitul, de 11941 m3 /s, a fost depăşit cu 550 m3 /s.

Ca urmare a creşterii nivelului fluviului Dunărea a fost inundată zona dig-mal din cadrul ocolului silvic Alexandria şi a ocolului silvic Turnu Măgurele. Astfel, au fost afectate cca. 1150 ha de fond forestier, nivelul apei atingând pe alocuri cca. 30 – 100 de centimetri.

În comunicat se precizează că aceste zone se află în zona inundabilă a fluviului Dunărea, neconstituind niciun pericol pentru locuinţele cetăţenilor din localităţile riverane.

Structurile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă (Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Operaţional Judeţean al ISU Teleorman, Centrul Operativ al S.G.A. Teleorman, Centrul Operativ al ANIF, Centrul Operativ al O.D.D. Interagro şi Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă limitrofe fluviului Dunărea – Islaz, Turnu Măgurele, Ciuperceni, Traian, Seaca, Lisa, Zimnicea, Năsturelu, Bujoru şi Pietroşani) se menţin în starea de alertă şi de apărare.

Evoluţia nivelurilor şi debitelor la lucrările hidrotehnice cu rol de apărare, precum şi starea staţiilor de desecare sunt monitorizate şi se acţionează conform planurilor de apărare împotriva inundaţiilor.

Acţiunile personalului S.G.A. Teleorman şi ale pompierilor militari din cadrul Detaşamentelor Zimnicea şi Turnu Măgurele, privind consolidarea şi supraînălţarea digului de Vest al lacului Suhaia, erodat de apă, au început încă de marţi, 15 martie 2016. Acţiunile de consolidare au continuat şi miercuri, 16 martie 2016, pe o suprafaţă de aproximativ 500 m, cu personal de la S.G.A. Teleorman, ISU Teleorman (30 de pompieri din cadrul Detaşamentelor Alexandria şi Roşiorii de Vede) şi primăria Suhaia.

M. MEILĂ