Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc.

În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pământească.

 Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Sărbătoarea de Florii este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox, marcând intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de răstignire. Aceasta este prăznuită întotdeauna în duminica de dinaintea Paștelui și deschide Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, perioada de pregătire spirituală intensă pentru Înviere. Potrivit relatărilor evanghelice, Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, iar mulțimile L-au întâmpinat cu ramuri de măslin și strigând „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!”. Acest gest simboliza recunoașterea Sa ca Mesia și Împărat spiritual al poporului.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulțimile în Ierusalim pe Iisus. În  acest an, atât Floriile la ortodocși, cât și  la catolici vor fi sărbătorite în aceeași zi, pentru că și Paștele va fi  în aceeași zi pentru ambele confesiuni.

Duminica Floriilor este și ziua în care în toate bisericile din țară încep să facă seara slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. Una dintre cele mai populare tradiții , este sfințirea ramurilor de salcie.

Salcia de Florii  înlocuiește, de fapt, ramurile de măslin și finic, care nu se găsesc în România. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar fi făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să își continue drumul. Drept mulțumire, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei. În zilele noastre, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le aşează la icoane, ca să-i păzească pe toți cei din casă de boli. O  altă tradiție de Florii-crenguțele de salcie se prind la ușa de la intrare, să le protejeze locuința sau și își încing mijlocul cu ele, fiind convinși că astfel alungă durerea.

Se mai spune că nu este bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuiești. Astfel, aceste ramuri de salcie, păstrate în casă tot anul, se spune că feresc gospodăria de trăsnete, furtuni și grindină.

Sâmbătă, înainte de  duminica Floriilor, în unele zone ale țării are loc un ceremonial numit Lăzărița. Lazarita este un obicei popular romanesc care se păstrează in satele din sudul si sud-estul tarii. Aceasta tradiție  este legata de cultul morților si renașterea naturii, fiind o manifestare ritualica ce îmbină credințele arhaice cu simbolismul religios.   

Adriana VENE

Despre autor