Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială „I. Gh. Duca” Țigănești, o serie de activități dedicate sărbătorii iubirii la români.
În deschiderea evenimentului, managerul bibliotecii, Valentina Pașa, a prezentat expoziția de carte din patrimoniul bibliotecii „Dragostea în literatură”.
Expoziția cuprinde volume pe tema iubirii, aparținând unor mari clasici și contemporani ai literaturii române.
A fost vernisată și expoziția de pictură și grafică „Armonii în clar-obscur” (variațiuni pe aceeași temă) din colecția artistului plastic Costel Lupu.
Coordonatorul activității, doamna profesor Aurelia Alexuc, a vorbit despre scopul întâlnirii, ca importanță a valorificării identității naționale, prin cunoașterea rădăcinilor și a valorilor tradiționale.
Aceasta le-a prezentat copiilor sărbătoarea Dragobetelui, moment care declanșează suita sărbătorilor de primăvară, de renaștere a naturii, de revenire la viață, vreme în care păsările se împerechează și se stabilesc logodnele între tineri, sărbătoare cu prilejul căreia tinerele fete își puneau busuioc sfințit sub pernă, iar noaptea își visau sortitul. Astfel, prin toate aceste informații oferite, doamna profesor a adus în atenția elevilor unele obiceiuri uitate astăzi.
Pentru a completa cele comunicate, prin susținerea materialului power-point Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, aceasta a vorbit și despre semnificația numelui, simbolul Dragobetelui și legenda potrivit căreia „Dragobetele era fiul babei Dochia”, aici fiind descris ca un „june frumos și nemuritor” și ca „zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, protectorul şi aducătorul iubirii în casă şi în suflet”.
În încheierea activității, elevii talentați au realizat un colaj cu diferite felicitări și semne de carte, reunite sub genericul Dragobete.
Pentru dăruirea și implicarea cu care au realizat felicitările inspirate de natură la început de primăvară, copiii au fost premiați cu diplome.
Cornelia RĂDULESCU