Dragnea şi Bănicioiu, în Top 3 al celor mai votaţi la Congresul PSD

Social-democraţii şi-au ales sâmbătă, 20 aprilie 2013, conducerea politică şi executivă. Au fost alegeri pentru funcţia de preşedinte şi preşedinte executiv şi 21 de vicepreşedinţi, între care 8 preşedinţi regionali.
Dacă pentru primele două funcţii au fost candidaturi unice, Ponta şi, respectiv, Dragnea, pentru celelalte funcţii bătălia a fost acerbă, dar n-a curs sânge pe pereţi, atmosfera fiind una liniştită. Chiar prea liniştită, spun unii observatori.
De remarcat faptul că cei doi teleormăneni intraţi în cursă au obţinut cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate, fiind depăşiţi doar de Victor Ponta, care a fost votat de 3851 de participanţi, din cei 3932 care au participat la vot.
Pe locul doi se situează preşedintele executiv, Liviu Dragnea, pe care l-au votat 3807 din cei 3932 de participanţi care au votat.
Dintre cei 8 vicepreşedinţi aleşi la nivel naţional, tot un teleormănean, Nicolae Bănicioiu, a obţinut cel mai mare număr de voturi, 3816 din 3932 exprimate, el fiind urmat de Marian Vanghelie – 2864 voturi „pentru”, Titus Corlăţean – 2625 voturi, Dan Nica – 2620 voturi „pentru”, Eugen Bejenaiu – 2544 voturi “pentru”, Constantin Niţă – 2516 voturi “pentru”, Dan Şova – 2451 voturi “pentru”, Ion Călinoiu – 2421 voturi “pentru”.
Surprizele au venit când au fost anunţate rezultatele alegerii celor 8 vicepreşedinţi regionali, pentru că au rămas pe dinafară câţiva dintre baronii cu greutate din PSD. Astfel au fost scoşi pe tuşă Nicuşor Constantinescu, Constantin Boşcodeală, Adrian Ţuţuianu şi Silvian Ciupercă.
O surpriză poate fi considerată şi alegerea cu o majoritate zdrobitoare a lui Ioan Rus ca vicepreşedinte al Regiunii Nord-Vest, fostul ministru obţinând 350 de voturi „pentru” din cele 359 exprimate.
Pe cei care nu au câştigat, Victor Ponta i-a invitat în echipa de conducere, spunând că „trebuie să oblojesc rănile apărute întotdeauna după vot”.
În premieră pentru alegerile din partidele politice, votul la congresul social-democraţilor a fost unul electronic, delegaţii votând în baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate în fiecare din cele 60 de cabine de vot.

C.O.