Doi copii din Teleorman, suspectați de sindrom hemolitic acut, internați la București * ”În cazul ambilor copii se infirmă sindromul hemolitic-uremic”

Boala diareică, una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copii, a devenit, în ultimul timp, printre cele mai de temut boli infecțioase. Toată această stare de alertă s-a instalat în țara noastră în rândul părinților, în mod special, dar și în rândul medicilor, de când zeci de copii din Argeș, în primă fază, au fost afectați de sindromul hemolotic uremic (SHU). De la apariția primelor cazuri, în prima jumătate a lunii februarie și până astăzi, tot mai mulți copii din București, Mioveni, Fetești și Teleorman au ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie” cu boli diareice acute, simptomele acuzate de micuți speeriindu-i, pe bune dreptate, pe părinți, care, disperați, cer specialiștilor să descopere și să comunice sursa acestor îmbolnăviri.

Din Teleorman au ajuns la spitalul din București, luni, 14 martie 2016, doi copii cu suspiciune de sindrom hemolitic uremic. Unul dintre micuți are 7 luni, este născut prematur și este din Zimnicea, iar celălalt are 2 ani și jumătate și este din Turnu Măgurele. Din fericire, testele au demonstrat că niciunul dintre ei nu are sindrom hemolitic acut.

Potrivit declarațiilor făcute ieri, 15 martie 2016, de prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șeful Secției de Nefrologie de la unitatea medicală din București la care au fost internați micuții, ”niciunul dintre cei doi copii nu are SHU. Copilul din Zimnicea în vârstă de doi ani și jumătate, un băiețel, are verotoxină pozitivă și a avut scaune diareice. În condițiile acestea, toată lumea s-a speriat să nu fie debutul unui sindrom hemolitic-uremic. Lucrurile stau foarte bine, evoluția lui este foarte bună, nu are niciun fel de semn clinic sau biologic de boală. Cel de-al doilea este din Turnu Măgurele și a venit în cursul serii și el pentru scaune diareice cu sânge. El nu are verotoxină pozitivă și toți parametrii clinici și biologici sunt normali. În cazul ambilor copii se infirmă sindromul hemolitic-uremic”.

Dacă starea copiilor din Teleorman este una bună, din fericire, nu același lucru putem spune despre o fetiță din Fetești, care este supusă procedurilor de dializă peritoneală.

Până ieri, 15 martie 2016, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” erau internați 5 copii, 3 dintre aceștia, internați la secția de nefrologie și 2 copii la secția de gastroenterologie.

Despre situația acestor micuți, Mihaela Bălgrădean a precizat că ”atât puștiul de la Mioveni, cât și primul copil de la Fetești care consumase supa de pui se simt bine și probabil că vor părăsi spitalul în zilele următoare. Singurul copil care rămâne aici și rămâne cu probleme serioase încă de boală este fetița din Fetești care a consumat carne din sarmale, a cărei stare nu este foarte bună, care are SHU tipic, ce va necesita probabil încă zile lungi de dializă peritoneală, alte tratamente care să încerce să amelioreze toată această simptomatologie care este pe mai multe planuri proastă”.

Sindromul hemolitic acut este declanșat de o anumită tulpină de E.Coli, care eliberează o toxină responsabilă de SHU și care afectează, în special, copii cu vârste între 5 luni și 3 ani și jumătate.

SHU se manifestă prin anemie hemolitică, trombocitopenie și insuficiență renală acută, simptome care în cazul unor bebeluși de doar câteva luni, cu un sistem imunitar în formare, pot fi fatale.

Din luna februarie, de când au apărut primele cazuri de copii afectați de SHU și până în prezent, trei copii au murit din această cauză și, cel mai probabil, mulți dintre cei afectați vor rămâne cu sechele pe viață din cauza efectelor devastatoare pe care le are boala.

La mai bine de o lună de la apariția primelor cazuri de SHU, nu s-a depistat, încă, sursa îmbolnăvirilor, fapt ce-i alarmează pe părinți.

M. MEILĂ