Doar când e vorba de furat se mai umple câmpul
În satele românești, cârciumile sunt pline toată ziua, dar să te ferească Dumnezeu să ai nevoie de câțiva zilieri. Chiar dacă le oferi bani buni, puțini sunt cei care lasă halba de bere pe masă pentru a pune mâna pe treabă. Ajutorul social a făcut din mulți locuitori ai satelor “stâlpii cârciumilor” și a născut sintagma “munca e pentru tractoare”.
Din când în când, mai ies la câmp, dar numai când “se coace” vreo cultură. Și nu vă gândiți că ies să recolteze, pentru că n-au semănat nimic. Ies să fure. Cu traista, cu sacul, cu droaga sau cu mașina. Și nu-I deranjează nimeni. Primarii și polițiștii spun că agricultorii trebuie să-și asigure paza culturilor iar altcuiva oamenii n-au a se plânge, pentru că nu-I ascultă nimeni.
Zilele trecute, într-o comună, a ars o suprafață de porumb, din cauze care n-au fost elucidate încă. Nu e exclus ca cineva mai comod să fi dorit să pună în evidență știuleții, ca să nu-I mai caute printre frunze. Cert e că de cum au aflat de chilipir, mulți au dat năvală și s-au apucat de cules, alții și-au adus animalele să se bucure și ele de belșug.
Nimeni nu s-a gândit nici o clipă că temperatura ridicată de ardere a strujenilor va face din solul roditor țărână moartă și că copitele animalelor (ale oilor, mai ales) vor spori dezastrul.
Această întâmplare nefericită aduce din nou în discuție problema proprietății în România, care “este garantată și ocrotită prin lege” iar alineatul 5 din articolul 136 stipulează că “Proprietatea privată este inviolabilă în condițiile legii organice”.
Păi degeaba e garantat[ă și ocrotită prin lege dacă nimeni nu face nimic s-o apere când e violată. Statul aruncă pisica în ograda proprietarului, iar acesta n-are prea multe instrumente la îndemână. Puțini își permit să aibă pază proprie, iar dacă se decide s-o păzească singur, proprietarul riscă mult. Ori să-l ologească vreo bandă de tâlhari, ori să-l bage el pe vreunul în spital. Și într-un caz, și în celălalt, proprietarul iese în pagubă.
Ar trebui o lege a proprietății sănătoasă, cu pedepse grele pentru hoți, care să-I descurajeze. Iar proprietarilor să li se dea posibilitatea de a folosi orice mijloace pentru apărarea proprietății și să li se asigure impunitatea atunci când apărarea e legitimă.
Se aude, domnilor parlamentari de Teleorman?
R. M.