Doar 32,7% elevi de clasa a XII-a şi 26,6% elevi de clasa a XI-a au promovat simularea examenului de Bacalaureat

Puţin peste 30% dintre elevii de clasa a XII-a din judeţul Teleorman, care au susţinut simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2015-2016, au reuşit să promoveze, obţinând medii peste 6,00. Simularea i-a vizat şi pe elevii de clasa a XI-a, din această categorie înscriindu-se la testări, în judeţul nostru, 2495 elevi. Doar 26,6% din cei prezenţi au reuşit să obţină note peste 6,00.

Potrivit rezultatelor afişate vineri, 18 martie 2016, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, matematica a fost piatra de încercare, atât pentru elevii de clasa a XI-a, cât şi pentru cei din ultimul an de liceu, ultimii dintre aceştia urmând să susţină examenul prorpriu-zis peste aproximativ două luni jumătate, începând cu data de 13 iunie 2016.

În ceea ce priveşte rezultatele la fiecare dintre cele două materii, obţinute de elevii de clasa a XI-a, situaţia arată astfel:

  • la proba E)a), limba și literatura română, din totalul celor 2141 elevi prezenţi, 49,79% au obținut note peste 5,00;
  • la cea de-a doua probă, proba E)c), proba obligatorie a profilului (Matematică) au participat 2006 elevi şi doar 32,55% au obținut note peste 5,00.

Au fost şi elevi care au obţinut nota maximă. Patru elevi au fost notaţi cu 10 la proba de limba şi literatura română şi alţi patru la proba de matematică.

Note de 10 au obţinut şi elevi din ultimul an de liceu. Este vorba despre 21 de elevi, care au luat nota maximă, după cum urmează: 4 la Limba şi literatura română, 8 la matematică şi 9 la proba la alegere (biologie, chimie, fizică, geografie).

Situaţia per ansamblu a rezultatelor obţinute de elevii de clasa a XII-a nu este tocmai roz, ţinând cont de faptul că în mai puţin de trei luni aceştia vor susţine examenul maturităţii.

Dintre cei 2102 elevi teleormăneni care au participat la prima probă scrisă a Bacalaureatului, 58,04% au obţinut note peste 5,00.

La proba de matematică, dintre cei 2011 elevi prezenţi, doar 46% au obţinut note peste 5,00, în timp ce la proba la alegere 55,49% din cei 1932 elevi prezenţi au obţinut note peste 5,00.

Pentru promovarea examenului propriu-zis, elevii vor fi nevoiţi să obţină media 6,00.

Acest note nu vor fi trecute în catalog, doar în cazuri excepţionale, atunci când elevul solicită acest lucru.

Dupa afisarea şi analizarea rezultatelor la simularea Bacalaureatului, inspectoratele şcolare vor lua măsuri de remediere a problemelor, acolo unde se impune. De altfel, în urma analizării notelor, fiecare unitate şcolară va organiza şedinţe, fie în cadrul consiliului profesoral, fie cu părinţii şi cu elevii, pentru întocmirea unui raport care va include şi un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor elevilor. Dacă se mai poate vorbi despre vreo îmbunătăţire a performanţelor şcolare, cu doar două luni înainte de începerea Examenului Naţional de Bacalaureat 2016.

M. MEILĂ