Din cauza cererii mari la export, la iarnă, cartofii se vor vinde cu un euro pe kilogram!

În ultimii ani, datorită reţelelor de speculanţi, care au pus stăpânire pe pieţele din oraşele din partea de sud a ţării, preţurile la cartofii de consum s-au dublat. În pragul fiecărei ierni, cartofii aprovizionaţi de la producătorii din Dâmboviţa, Covasna şi Harghita la 0,6 – 0,7 lei kilogramul au ajuns să fie comercializaţi în pieţele din Teleorman la preţul de 2,5 lei kilogramul. Că aşa stau lucrurile au dovedit-o şi preţurile de numai 1,0 kilogramul la care s-au vândut cartofii de către negustorii care şi-au instalat tarabele în localităţile pe DE 70 Alexandria – Bucureşti. Deşi gospodinele nu şi-au mai permis să cumpere din pieţele locale cantităţi la fel de mari de cartofi ca înainte de scumpire, speculanţii au ţinut preţul sus, chiar şi la vânzarea unor cantităţi mai mici profitul fiindu-le asigurat.
Fenomenul de speculă se repetă şi în această toamnă, dar e posibil ca preţurile la cartofi să crească în iarna care vine la un nivel care nu mai existat până acum. Însăşi preşedintele Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi, Ion Benea, semnalează faptul că deşi producţia totală de cartofi din acest an din România ar fi fost suficientă pentru consumul intern, dar şi pentru sămânţă, datorită ivirii posibilităţii de export preţurile la cartofi, la producător, au ajuns deja la 1,2 – 1,5 lei pe kilogram, dublu faţă de luna noiembrie 2012. Cum cererea de cartofi din partea unor ţări occidentale, între care şi Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, ale căror producţii au fost diminuate de inundaţiile din acest an, cultivatorii de cartofi din ţara noastră şi-au redus oferta către intern. De această situaţie profită din plin en-gross-iştii care şi-au făcut deja stocuri mari de cartofi, preluând marfa chiar în plină campanie de recoltare, specialiştii estimând că în perioada sărbătorilor de iarnă preţul cartofilor în pieţe s-ar putea să ajungă la un euro/kilogram.
Dacă în anii trecuţi în super-market-uri s-au vândut, la preţuri acceptabile, mari cantităţi de cartofi aduşi din Franţa şi Polonia, de multe ori apelându-se la promoţii pentru a scăpa de stocuri, în această perioadă cartofii proveniţi din import lipsesc cu desăvârşire. Lipsa cartofilor din import se datorează producţiei mici obţinute în acest an în multe din ţările UE, dar şi măsurilor întreprinse de autorităţile fitosanitare române de a stopa intrarea în ţară a oricărei cantităţi de cartofi care au contractat boli specifice acestei culturi. Mai ales în ceea ce priveşte importul de cartofi de sămânţă, cultivarea acestora putând contamina şi soiurile româneşti. Dacă s-ar întâmpla acest lucru nedorit, pentru eradicarea bolilor ar fi necesară o perioadă de carantină de cel puţin şapte ani, perioadă în care exportul ar fi cu desăvârşire interzis. ”Problema este că nu mai avem nici sămânţă de cartof certificată. Firmele germane care au înfiinţat societăţi mixte în România au primit ordin să trimită sămânţa în Germania şi să nu o vândă pe piaţa noastră. Cu doar 100 de hectare de sămânţă certificată, este foarte posibil ca în România cultura cartofului să se prăbuşească”, a mai spus Benea. El a subliniat şi că realitatea nu are nici o legătură cu statisticile optimiste. Astfel, la APIA s-au primit subvenţii doar pentru 41.000 de hectare de cartofi, în timp ce Institutul Naţional de Statistică a raportat culturi pe 200.000 de hectare.

George ZAVERA