Dezbatere publică – Îmbunătăţirea sistemului de practică pentru elevi şi studenţi

Îmbunătăţirea sistemului de practică pentru elevi şi studenţi a fost tema unei dezbateri organizate de deputatul PSD Cătălina Ştefănescu, miercuri, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
Cei aproape 200 de studenţi prezenţi la eveniment au fost invitaţi să completeze un scurt chestionar privind legislaţia actuală şi modificările propuse.
67% dintre aceştia au apreciat că actualul sistem de practică îi va ajuta puţin sau deloc în obţinerea unui loc de muncă după terminarea studiilor. Astfel, 10,45% dintre studenţi au apreciat că practica din şcoală nu îi va ajuta deloc la angajare, 56,72% au declarat că îi va ajuta în mică măsură, 20,9% în mare măsură, iar 11,94% în foarte mare măsură.
Referitor la proiectul deputatului PSD, 93% dintre studenţi s-au pronunţat în favoarea propunerii de a putea urma programe de practică la orice angajator, spre deosebire de forma actuală a legii care prevede că practica se poate face doar la operatorii economici care au semnat o convenţie cu instituţia de învăţământ.
91% dintre studenţi au optat pentru propunerea deputatului PSD ca practica să poată fi desfăşurată în orice perioadă a anului şi pe o durată mai lungă, faţă de doar 9% care au ales varianta actuală a legii conform căreia practica se desfăşoară doar la final de semestru.
Peste 94% dintre respondenţi au susţinut introducerea în legislaţie a unui stagiu preliminar de practică desfăşurat în primii ani de facultate, care să permită studenţilor să se orienteze către specializările în care simt că pot deveni mai performanţi. Forma actuală a Legii 258/2007 nu prevede o astfel de etapă de orientare pentru specializarea profesională.
Printre propunerile şi sugestiile exprimate de studenţi se numără: să existe o retribuţie pentru activitatea practică, în măsura în care studentul contribuie la profitul angajatorului; studentul să poată desfăşura programe de practică pe o durată mai lungă (continuitatea practicii) pentru a putea deprinde competenţele profesionale. (ex: comasarea practicii din anii diferiţi într-un sigur semestru la final de facultate în care să se facă doar practică); studenţii să îşi poată alege firmele la care să desfăşoare programele de practică; mai puţină teorie şi mai multă activitate practică, astfel încât studenţii să se poată pregăti mai bine pentru condiţiile reale din piaţa muncii.
Prezent la dezbatere, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a admis deficienţele actualului sistem şi a subliniat că practica în mediul academic trebuie să devină o activitate de tip „internship” prin care studenţii să poată activa în mediul economic real şi să câştige astfel experienţa profesională necesară pentru obţinerea unui loc de muncă după terminarea studiilor.
Cătălina Ştefănescu, deputat PSD de Teleorman, a solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii modificarea legislaţiei privind programele de practică pentru elevi şi studenţi desfăşurate în companii private sau în instituţiile de stat, astfel încât acest sistem să fie adaptat la noile condiţii şi cerinţe de pe piaţa muncii.

I.D.

Despre autor