Despre bugetul de stat

Legea bugetului de stat, una dintre cele mai importante legi ale țării, este cea care drămuiește banii țării pe un an de zile, este împărțirea avutului adunat în visteria țării, și împrăștierea bănetului, cât este, pe domeniile prioritare sau mai puțin prioritare, ministerele înghesuindu-se să primească care mai de care o felie mai mare din „tortul” respectiv. Legea bugetului țării este obligatoriu să treacă prin Parlament, ea neputând fi data de Executiv prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

La împărțirea bănuților țării, a avuției sau mai mult a sărăciei, parlamentarii români, indiferent de culoarea politică, mai mult sau mai puțin pregătiți în a-și gestiona chiar și bugetul familiei, înclină să voteze conform culorii politice și directivelor date de liderii de partid care i-au pus pe liste la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. În toate formațiunile politice trebuie să fie o disciplină de partid.

Deputatul social-democrat de Teleorman, Violeta Răduț a participat și ea la prima tentativă de trecere a Legii bugetului de stat prin Camera Deputaților, tentativă eșuată, susține parlamentarul de Teleorman, din cauza președintelui României, Klaus Werner Iohannis, despre care deputatul Răduț susține că a apelat la fel și fel de tertipuri pentru tergiversarea aprobării Legii bugetului de stat. La Legea bugetului de stat, a anunțat și ministrul Eugen Teodorovici, președintele României, Klaus Werner Iohannis a suspendat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care trebuia să dea un vot asupra bugetului. La rândul său, deputatul social-democrat Violeta Răduț susține că respectiva structură, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, nu are decât un punct de vedere consultativ, iar faptul că președintele Klaus Werner Iohannis a suspendat ședința CSAT este neconstituțional, învinuindu-l astfel pe președintele țării de faptul că Legea bugetului de stat este întârziată. Despre acțiunea președintelui Iohannis, deputatul Violeta Răduț spune că este un tertip de frânare a acțiunilor Guvernului PSD-ALDE, și de aplicare a programului de guvernare al celor două partide. Deputatul Violeta Răduț mai susține că pe data de 19 decembrie anul acesta va fi reluată ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, când se va rediscuta Legea bugetului de stat a României pentru anul 2019.

Despre atitudinile președintelui Klaus Werner Iohannis, dacă sunt sau nu acestea anticonstituționale, nu ar putea decide decât Curtea Constituțională a României. Dar până atunci țara are nevoie de Legea bugetului de stat, fiindcă altfel ministerele vor intra anul viitor cu cifrele din bugetul anului 2018, și este posibil ca, la aprobarea bugetului pe anul 2019 cifrele să difere de anul 2018.

Ioan DUMITRESCU